ШИНЕ САД НА СРЕДИНИ ПУТА: Трамвајска рута махом се мења приликом реконструкције саобраћајница

Ш. МАРОВИЋ

11. 07. 2022. у 17:00

ЗРЕЊАНИНСКИМ путем, као и мостом који центар престонице повезује са левом обалом Дунава, после планиране реконструкције трамвајски саобраћај проћи ће средином коловоза.

ШИНЕ САД НА СРЕДИНИ ПУТА: Трамвајска рута махом се мења приликом реконструкције саобраћајница

Фото: Новости

То је постала пракса у свим деловима града, па су приликом уређења битних путних праваца шине уместо на ободима пребациване на централни део улице.

План града до 2030. године као доминантан вид превоза превиђа изградњу додатних 42,6 километара трамвајске мреже. Такође, постојеће шине биће реконструисане, након чега ће уместо по ободу комплетно бити премештене на средину.

- Током раније изградње трамвајских шина у престоници мање је у њихово пројектовање била укључена саобраћајна струка, па су углавном по нацртима грађевинских инжењера рађене на ободима битних улица у граду - каже за "Новости" професор Саобраћајног факултета др Милан Вујанић. - Касније се испоставило да је много безбедније, али и учинковитије да оне пролазе по средини коловоза, а да се његов крајњи део остави за аутомобиле. Пре свега, проток саобраћаја је много бржи.

ДОРЋОЛСКИ БУЛЕВАРИ

ИАКО су у готово свим деловима града после уређења шине премештене на средину коловоза, то није био случај са дорћолским улицама Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана. Због мањка простора у том делу града, одлучено је да оне остану на ободу, чиме је проток саобраћаја успорен.

У последњих десетак година у граду је реконструисано неколико битних саобраћајница, након чега су шине премештене на средину коловоза. Са том праксом биће настављено и у наредном периоду, а у плану је да се уреди Булевар краља Александра на делу од Цветкове пијаце и Пожешка улица на Бановом брду, након чега ће шине бити спроведене до Церака. Трамваји ће истом методом саобраћати и после реконструкције раковачког Булевара патријарха Павла.

Осим Зрењанинским путем, трамвајска мрежа шириће се и делом од Улице Јурија Гагарина према Бежанијској коси, као и од Богословије према Ади Хуји, укључујући и нови мост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то