БРОД-МУЗЕЈ АТРАКЦИЈА ЗА ТУРИСТЕ: Сведок бурне историје, монитор "Сава" укотвљен испод Бранковог моста свакодневно дочекује посетиоце

Д. Матовић - А. Клисурић

03. 07. 2022. у 16:00

ХРАБРИ сведок страдања у Првом светском рату и сведок бурне историје, брод "Сава", укотвљен, испод Бранковог моста свакодневно дочекује посетиоце.

БРОД-МУЗЕЈ АТРАКЦИЈА ЗА ТУРИСТЕ: Сведок бурне историје, монитор Сава укотвљен испод Бранковог моста свакодневно дочекује посетиоце

Фото И. Маринковић

Угланцана речна неман фасцинантне биографије, некадашњи монитор "Бодрог", својим изгледом и експонатима расплињује машту и подсећа како се некад ратовало.

Брод који је током бурног 20. века пловио под заставама четири државе, које више не постоје: Аустроугарске монархије, Краљевине Југославије, Независне Државе Хрватске и ФБР/СФР Југославије, после двогодишње реконструкције постао је још једна туристичка атракција Београда. Доскоро олупина, брод-музеј сада сија истим сјајем као пре више од једног века, када је изашао из познатог мађарског бродоградилишта. О историји пловеће тврђаве са које су испаљивани хици на Београд током Великог рата разговарамо са Наташом Томић из Војног музеја.

- Брод је раритет и један од ретких пловних објеката ове врсте у свету. Пре 17 година проглашен је за културно добро Србије и у власништву је Војног музеја. Изграђен је 1904. у бродоградилишту Danubius-Schonischen-Hartmann у Будимпешти, направио га је поморски конструктор Јозеф Тил. У почетку је коришћен за праћење трговачких токова, али 1914. постаје део ратне морнарице Аустроугарске.

Приказ урађен у силикону, Фото И. Маринковић

"Сава" је једини преостали брод из групе речних монитора са којих је извршен први артиљеријски удар на Београд. У аустроугарској флотили, поред овог, били су монитори "Темеш", "Самош", "Кереш" и три патролна чамца.

- Био је позициониран на Дунаву, у Земуну, а артиљеријски напади испаљивани су према калемегданској тврђави и Дорћолу - каже Томићева.

- У то време звао се "Бодрог", а по ослобођењу краљ Петар Први Карађорђевић назвао га је "Сава".

Брод је три пута потапан и вађен из Дунава и Саве. Први пут се насукао 1918. код Вишњице.

Извукла га је српска војска и задржала као ратни плен. Југословенска војска га је потопила у Другом светском рату, у близини Ушћа. Војска Анете Павелића га је запосела и користила две године. Онда се опет нашао под водом, док га југословенска армија није извукла и сабрала у своју морнарицу.

- Касније су га откупила два приватна предузећа, која о њему нису бринула, па је он више деценија био у муљу - каже Наташа Томић. - Иницијативу да се "Сава" обнови покренули су ентузијасти, што се и догодило од 2017. до 2019. године у Апатину.

Сачувани два топа и митраљез, Фото И. Маринковић

Потом је "Сава" био смештен у речној флотили, све до доласка подно Бранковог моста. Кустоси Војног музеја урадили су занимљиву музејску поставку. Сачувана су два топа и митраљез. У кабинама посетиоце дочекује посада од три члана - верни прикази официра урађени у силикону на основу живих модела. Изложени експонати нису оригинални навигацијски предмети са овог брода, али потичу из времена када је пловило било активно.

Наташа Томић, Фото И. Маринковић

КАРТА 200 ДИНАРА

- ПОСЕТИОЦЕ највише интересује како је брод некада пловио и волели би да виде мотор, али, нажалост, он није сачуван - каже потпуковник у пензији Бранислав Јевтић.

- Често нам долазе странци, највише стране дипломате. Посебно водимо рачуна како ћемо презентовати историју брода када сврате Мађари. Брод је саграђен код њих и нећемо да их увредимо. Док су улазнице биле бесплатне, било је више посетилаца. Не разумем их, јер карте нису скупе. Карта је 200 динара, а пензионери и студенти плаћају по 100.

ПОПУТ "ЛЕИТЕ" У БУДИМПЕШТИ

ОСИМ монитора "Сава", сачуван је још само један аустроугарски брод овакве врсте. Пловећи брод "Леита" у Будимпешти представља својеврсну туристичку атракцију. Мада београдски монитор краси бурнија историја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)