ДАНАС НАЈТОПЛИЈИ ДАН: На улицама Београда само ко мора, тропске температуре најтеже пале радницима на отвореном

А. В. В.

29. 06. 2022. у 16:18

У Београду је данас у 15.00 часова измерено 35 степени, највише од почетка године! Лето је ове недеље по врелини и званично ухватило замах кад је престоницу, али и читаву земљу од минулог викенда захватио тропски талас.

ДАНАС НАЈТОПЛИЈИ ДАН: На улицама Београда само ко мора, тропске температуре најтеже пале радницима на отвореном

Фото: З. Јовановић

Према најавама метеоролога, грађани у наредним данима не треба да очекују промену времена, јер ће врућине трајати минимум до краја недеље. Врео асфалт са престоничких улица и тргова отерао је све који су могли да се склоне под клима-уређаје и вентилаторе, док је напољу био само онај ко је морао.

Фото: З. Јовановић

Због високих температура усијали су се телефони Хитне помоћи. Како су за "Новости" рекли у овој служби, од среде ујутру па до 14.30 часова имали су више од сто позива грађана којима је позлило.

- Велика је гужва, телефони нам звоне нон-стоп. Имали смо доста позива грађана интервенција на јавним местима због колабирања услед високих температура - рекли су нам дежурни у Хитној помоћи.

Фото: З. Јовановић

Тропске температуре најтеже су пале онима који раде на отвореном, па је тако радницима градских предузећа - путарима, екипама "Градске чистоће" и "Зеленила" посао додатно био отежан. Жива у термометру задавала је главобоље и радницима на градилиштима, затим достављачима хране, нарочито, онима који пакете доносе муштеријама на бициклима, као и продавцима на престоничким пијацама.

Мучно је било и возачима јавног градског превоза у којима климе не раде, па су запослени за воланом аутобуса били принуђени да читаву смену проведу окупани у зноју. Становници главног града сваког лета здушно негодују јер расхладни уређаји не раде или их уопште нема. Средином јуна ове године надлежни из Секретаријата за инспекцијске послове су током контроле у возилима градског превоза прегледали укупно 449 возила од којих 40 (29 приватних и 11 возила ГСП) није имало функционалне клима-уређаје.

Фото: З. Јовановић

Централне градске улице и поред врелине средином дана нису биле толико пусте. Грађани су предах од високих температура налазили под сунцобранима кафића и испод вентилатора уз чашу хладног напитка. Флашица воде, лепеза и шешир били су главни "модни детаљ" без којег Београђани нису излазили на отворено. Они који су на одмору и још нису побегли на море или планину, слободно време и тропски дан провели су на Ади Циганлији или базенима у спортским центрима, који ових дана врве од посетилаца, нарочито откад су се ђаци званично распустили из школа.

Због високих температура екипе ЈКП "БВК" на најпрометнијим локацијама у граду поставили су цистерне са водом за пиће. У најтоплијим деловима дана када темпертура буде изнад 30 степени цистерне ће се налазити на Тргу републике код ТЦ "Стакленац", на Београдском сајму - смер ка Чукарици, код Општине Нови Београд - кружни ток, уз зграду Градске општине и на Зеленом венцу.

САВЕТИ

КАДА су високе температуре у граду лекари препоручују грађанима да се придржавају њихових савета. Пажњу нарочито треба да обрате хронични болесници којима тропски дани најтеже падају, и често колабирају, због чега им препоручују да ако морају напоље излазе искључиво ујутру или увече када је пријатније. Такође, саветују и да увек имају флашицу воде код себе и да пре изласка ујутру обавезно доручкују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМАМ 40 И ЈОШ САМ НЕВИНА: Атрактивна атлетичарка изненадила свет признањем - навела и разлоге