ПРИВАТНИ ПАРКИНЗИ ЗА МАЊЕ ГУЖВЕ: Градоначелник Александар Шапић-биће додатних места за остављање аутомобила у центру престонице

С. В. - А. В. В.

25. 06. 2022. у 08:45

ТРАЖИЋУ измену одлуке како би и приватницима омогућили да граде паркинге, по стандардима које град пропише.

ПРИВАТНИ ПАРКИНЗИ ЗА МАЊЕ ГУЖВЕ: Градоначелник Александар Шапић-биће додатних места за остављање аутомобила у центру престонице

Фото З. Јовановић

Београд има велики проблем са недостатком гаража и места за остављање возила, а нема ни довољно могућности нити средстава да прави нова. Таква пракса постоји у свим већим градовима Европе, а код нас то није дозвољено. Зашто не бисмо дозволили људима, који купе стару кућу и сруше је, да на том месту уместо зграде направе паркинг?

Овако, за "Новости", градоначелник Београда Александар Шапић објашњава како се може решити проблем недовољног броја паркинг-места у нашем главном граду. Он сматра да ово, једно од горућих питања које ремети свакодневни живот становника престонице, може бити регулисано исто као што су, пре пар година, у предшколски систем укључени и приватни вртићи.

- Захтеваћу да се укине пропис да само ЈКП "Паркинг сервис" наплаћује и гради паркинге и гараже - истиче, Шапић, за наш лист.

- Наравно, они ће то радити и убудуће, али требало би дозволити да неко ко испуни услове и добије дозволу може да на својој парцели, уместо зграде, направи паркинг. Верујем да бисмо тако за пар година добили на десетине гаража у Београду, а град не би дао ни динар за то.

Ако би се ова идеја реализовала, цену приватних паркинга би диктирало тржиште.

- Тако бисмо, преко ноћи у центру града добили нова места. Велики број фирми би одмах почео да закупљује оближње гараже - каже Шапић.- Када дођете до центра неког европског града, свуда вас чека ознака за гаражу. Зашто такав добар пример не бисмо "пресликали" и код нас.

Фото М. Анђела

Шапић наглашава да ће се наставити са планираним пројектима попут изградње гаража у Скерлићевој, Влајковићевој, на Студентском тргу, у Фрушкогорској улици код Косанчићевог венца, те код хале "Пинки" у Земуну.

Будућа гаража у Скерлићевој на Врачару, код Народне библиотеке и Храма Светог Саве имаће 368 места, а испред "Пинкија" 150. Иначе, последња подземна гаража у главном граду изграђена је пре 17 година и то испод Старог двора.

Фото: М.Анђела

СКЕРЛИЋЕВА

ПОЧЕТКОМ априла, Град је расписао тендер за изградњу паркиралишта у Скерлићевој на Врачару, а у јануару за оно код "Пинкија". Према плану, грађевинци би после нове године требало да почну са радовима у Скерлићевој где су, на 11.660 квадрата, планирана три нивоа са 368 места за возила, од којих ће 20 бити за особе са инвалидитетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОТПУНО НЕВЕРОВАТНО МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Ово је хотел који ће одрасле одушевити, а најмлађима одузети дах