"ГЉИВАШ" ЗА ПРАВЕ ГУРМАНЕ: Треће окупљање миколога, за које је задужена Туристичка организација Чукарица

Б. Б.

19. 06. 2022. у 11:45

ГЉИВАРИ из Београда, Новог Сада, Краљева, Ниша, Врања, Власотинца, окупили су се јуче на Ади Циганлији на већ традиционалној манифестацији "Гљиварска трпеза".

ГЉИВАШ ЗА ПРАВЕ ГУРМАНЕ: Треће окупљање миколога, за које је задужена Туристичка организација Чукарица

Фото Д. Миловановић

Осим дружења и уживања у доброј капљици, показали су и своје куварско умеће. На менију је био "гљиваш" - гулаш од печурака.

Сезона "брања" гљива је увелико почела. Али, скупљачи ће морати добро да се потруде да би их пронашли скривене испод дрвећа и грана. Како су нам испричали миколози, шуме су ове године суве, тако да је мало печурака. Ипак, то им је није сметало да својим специјалитетима задовоље укусе и најизбирљивијих гурмана.

Фото Д. Миловановић

Кад је кувар добар, рецепт не омане

Кулинари су нам објаснили да је за добар гулаш најважније да буде што више врста печурака. Ове године је то било "тек" десетак, али кад се дода меса и лука, добар и укусан залогај је загарантован. У "гљивашу" су се нашле јаблановаче, лисичарке, сунчанице, вргањ свежи и сушени...

Ово је треће окупљање миколога, за које је задужена Туристичка организација Чукарица, у сарадњи са Миколошко-гљиварским савезом Србије. Београдско излетиште је добро познато љубитељима печурака. На Ади Циганлији "живи" више од 200 врста гљива, што није никакво чудо јер су печурке присутне свуда у природи. Ада је права мала природна оаза у градском бетону Београда. Јестиво је више од 30 врста.

Поред укусног гулаша, посетиоци су имали прилике да виде уметничке радове на тему гљива, као и да пробају друге гљиварске деликатесе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем