УЧЕЊЕ ЗА ЗНАЊЕ, А НЕ САМО ЗА ОЦЕНУ: Ђаци трећег разреда Земунске гимназије направили педесетак сајтова

Б. Борисављевић

12. 06. 2022. у 13:00

УЧЕЊЕ за знање, а не за оцену, мото је пројекта Земунске гимназије - "Заједно до знања", у коме је учествовало 25 професора и ученици трећег разреда природног и друштвеног смера ове школе.

УЧЕЊЕ ЗА ЗНАЊЕ, А НЕ САМО ЗА ОЦЕНУ: Ђаци трећег разреда Земунске гимназије направили педесетак сајтова

Фото З. Јовановић

У жељи да ђаци схвате да стечено знање треба да буде функционално и примењиво у пракси, а не да се оцена мери само простим репродуковањем чињеница и података, гимназијалци су добили задатак да, на изабрану тему, креирају сајт за ту област. Све су то, на часовима пројектне наставе, радили од марта, а онда презентовали и на енглеском језику.

Према речима Милоша Бјелановића, директора Земунске гимназије, пројектна настава је уведена у гимназије пре четири године, а прва генерација ученика који су имали овај вид наставе недавно је изашла из клупа. Концепт је замишљен да школе бирају четири изборна пакета, које им је предложило Министарство просвете, а ђаци се опредељују за два. Осим кратке обуке за професоре, никаквих смерница, ни упутстава није било. Наставници су се, у почетку, сналазили помоћу "штапа и канапа", а ученици те часове схватали као "одмор".

После годину и нешто дана од када је заживела у школама, појавио се приручник.

- Ђаци морају да схвате да изборни пакети не служе за поправљање оцена и стицање бољег просека, већ да морају да се уче као и остали предмети - каже Бјелановић. - Значајно је што je израда сајта, осим тимског рада, носила са собом и учење градива из више предмета, повезивање чињеница. Тако су, можда, и да тога нису свесни, научили лекције из појединих предмета који су били у изборном пакету.

Милош Бјелановић, Фото Н. Скендерија

Професор енгелског језика Дејан Тмушић, који је учествовао у пројекту, каже да су ученици бирали теме из различитих предмета, а коначни продукт њиховог рада је била интернет презентација. У екипама је било по четири-пет ученика, учествовало је 10 одељења и направљено око 50-ак сајтова.

- Очекивао сам добре резултате, али не и овако одличне. Неких сајтова, које су ђаци урадили, ни професионалци се не би постидели. Сваки тим је био фирма за себе, која треба нама да прода свој сајт - објашњава професор Тмушић.

- Ђаци су све морали сами да ураде, од избора теме, прикупљања информација, посете некој од инстутуција која је битна за причу коју су изабрали, тражења саговорника за изабрану тему, разговор са њим.

Теме које су бирали гимназијалци су биле разноврсне - употреба англицизама у говору младих, геополитички утицај рата у Украјини на Србију, распад СФРЈ, Тесла, Миланковић, туристички водичи за поједине крајеве Србије.

- Пошто се њима све своди на оцену и она им је најбитнија, најзанимљивије им је било што им је овај пројекат омогућио да поправе оцене из више предмета - прича професор Тмушић.

- Трудимо се да вратимо учење за знање, а да производ тог знања буде оцена.

ОКРУГЛИ СТО 15. ЈУНА

Земунска гимназија ће 15. јуна организовати округли сто са темом "Образовање за будућност" - докле се стигло са пројектном наставом и у ком правцу би требало да се развија, на коме ће бити представљен и овај пројекат. У плану је да се сви појединачни сајтови нађу на једном заједничком.

ИЗБОРНИ ПАКЕТИ И БЛОКОВИ

Изборним пакетима је обухваћено 12 или 13 обавезних предмета, а у блоковима их је по пет или шест.

Ђацима Земунске гимназије у првој и другој години су у понуди - језик, медији и култура, примењене науке, уметност и дизајн и здравље и спорт, док су у трећој и четвртој - примењене науке 1 и 2 (техничке и медицинске), уметност и дизајн, методологија научног истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ОШТРО: Шта је Ибра рекао пре 12 месеци када је Ноле проживљавао агонију у Аустралији