ЦРВЕНИ ФЕЊЕР НА ТЕРАЗИЈАМА: У центру социјалистичког Београда цветала је елитна проституција, а иза свега стајала је Кева!

Novosti online

29. 05. 2022. у 09:14

ПУНЕ три године, од 1963. до 1966. у стану на првом спрату стамбене зграде у улици Теразије 14, извесна Нада Ојданић је подводила девојке и бавила се организованом проституцијом.

ЦРВЕНИ ФЕЊЕР НА ТЕРАЗИЈАМА: У центру социјалистичког Београда цветала је елитна проституција, а иза свега стајала је Кева!

Калдрма.рс

Иако се није радило о некој уџерици на далекој периферији већ о великом стану у најужем центру Београда, многобројне пријаве станара нису помагале и у стан су свакодневно долазили мушкарци, најчешће странци.

Кева, како су је сви у Београду познавали, организовала је подвођење врло промишљено. Она је наводно “на стан” примала девојке самице, а оне су изнајмљивањем собе по баснословним ценама за оно време, у њих примале мушкарце.

Калдрма.рс

На оптуженичкој клупи: “Кева”, прва с десна, са девојкама које су учествовале у проституцији

Сведоци проституције у центру Београда биле су најпре комшије које су свакодневно виђали велике црне “мерцедесе” испред зграде на Теразијама из којих су муштерије склапале погодбе са девојкама.

На збору станара 1966. констатовано је да постоји проблем са Надом Ојданић и она се једно време примирила. Међутим, како су причале њене станарке, већ после месец дана све се вратило на старо.

Лепосава и Димитрије Митровић су живели у приземљу зграде, тачно испод Кевиног стана и итекако су знали шта се тамо догађа.

– Пријатељице ноћи су излазиле око 22, а у поноћ су се враћале са муштеријама – причали су они. – У почетку смо их лепо опомињали, а онда када није помогло лупали смо усред ноћи мотком у плафон или звонили на врата.

Када би стан био пун девојака и муштерија онда је укључиван магнетофон и више звучника је растурано по соби и купатилу. Овакав стерео штимунг са популарним песмама трајао је и по неколико сати.

Брачни пар Митровић није имао нимало мира. Код њих су често у пола ноћи звонили мушкарци који су кренули у стан изнад или су се враћали по нешто што су заборавили. Лепосава и Димитрије су били посебно огорчени на полицију пошто и после неколико пријава о дешавањима у стану њихове комшинице, нико није реаговао. Говорили су им да не брину, да је они прате и да морају да се стрпе неко време. Нису били задовољни ни начином на који је реаговао председник Кућног савета.

Калдрма.рс

Кева је зарађивала огромне суме новца. Свакодневно је водила књиге о приливу новца од становања, а девојке су по њеној рачуници – увек биле њој дужне.

В.Ј. деветнаестогодишњакиња из Београда тврдила је да јој је за осам месеци дала око седам милиона динара, а ипак је по њеним рачунима остала дужна још близу 100.000.

Њене муштерије су били најчешће странци којима је храну по оброку наплаћивала 1.500 динара, стране цигарете које је набављала по 600 у стану је продавала за 1.000, док је кафу наплаћивала између 1.000 и 2.000 динара.

Нада је девојке често и сама изводила у хотеле “Мажестик” или “Метропол” где су им на мети били само странци, који би им платили вечеру, а после тога су завршавали у стану на Теразијама. Најбољу зараду имала је од пријављених станарки које су посете наплаћивале од 30.000 до 150.000 динара или од 20 до 100 долара, али су сав новац давале Кеви, јер наводно су смештај и храна толико коштали, као и хаљине и шминка које им је набављала.

Додатна зарада стизала је од девојака које су повремено долазиле у стан са мушкарцима и за 30 минута плаћале од 3.000 до 10.000 динара. Ни ту није био крај Кевиној похлепи. Наиме, док су станарке биле у соби са муштеријом често су им нестајали новац, а једном чак и златни сат.

О новцу је једино бринула Нада, а девојке су могле од муштерија да приме само поклон у виду накита. О послужењу током вечери бринула је опет лично она, а имала је и посебан фрижидер за ове вечеринке, као и гардеробу за сваку прилику посебно.

Гозбе у њеној режији биле су прилично скупе, па уколико гост не би желео да плати Кева је то стављала на рачун девојака. Стан је био додатно опремљен и имала је сточић са фиоком за девизе, накит, динаре и злато.

Калдрма.рс

– Шта је радила са толиким новцем нико није знао. Често је путовала код ћерке у Аустрију, а причала је да ће мужу купити кућу, а сину аутомобил “пежо”. Како би склонила сина, једну просторију на мансарди, која је била заједничка, је адаптирала за њега. Њен муж је вероватно знао чиме се Кева бави, али или није желео или није могао да је спречи – причала је новинарима једна од станарки.

Мансарда је, говорили су станари, својевремено служила за остављање настојничког прибора и нико дотичној није дозволио да је користи у приватне сврхе.

Цица и Сузана су током 1965. стално радиле код Кеве, а у Метрополу су биле познате као “Шафхаузенке“. Њима није дозвољавала да се друже са нашим мушкарцима, већ искључиво са странцима. Једном је чак и тукла Сузану због “непослушности“, како је касније рекла судији, волела је да пије и да много излази са непознатим мушкарцима.

Тих година код ње су радиле и Ержика, Ани, Зорица, Рада, Слава и многе друге.

Ко зна како би се све завршило да јој полиција није доскочила једног дана када је са пасошем у руци планирала да побегне у Аустрију. Када су је раније приводили ништа није признала и говорила је да су то били приватни послови девојака. Наводно појма није имала о новцу, али је признала да је извесној Цилки, коју је држала без пара због болести, од новца који је добијала од странаца купила аутомобил.

Случајност је хтела да једна од станарки имала исто име и презиме као и комшиница из суседне зграде, која је била удата и имала двоје одрасле деце. Због тога јој се дешавао низ непријатности, примала је разгледнице, писма и телеграме којима су муштерије пријављивале резервације за одређени датум. Једном приликом један од њих хтео је да дотичну самицу изненади. Купио је велики букет цвећа, ставио визит карту и послао по једном дечаку на адресу Кевине девојке, а он је нехотице отишао код комшинице.

Невоље са куплерајем на Теразијама само су се ређале из дана у дан све док се у јуну 1967. Нада Ојданић није нашла пред већем тројице Првог општинског суда у Београду на челу са судијом Ђорђем Чоловићем. Оптужена је за подстицање и омогућавање проституције у њеном стану, а један од првих претреса позвани су син и супруг оптужене.

Калдрма.рс

Они су изјавили да су све самице познавали и да су били са њима у коректним односима. Супруг Драгомир је чак рекао да је он примао и организовао виђења девојака са другим мушкарцима. Још један од сведока био је Шпира Божовић, контролор у казину “Мажестик”. Он је признао да је познавао и Наду, као и њене самице и да му је било јасно којим послом се оне баве.

Судница је тих дана била мала да прими све заинтересоване који су желели да присуствују, а Нада Ојданић се одмах по читању оптужнице изјаснила да није крива ни по једној тачки. Тврдила је да није знала чиме се девојке приватно баве, а када је сазнала “одржала им је предавање и рекла да она то не дозвољава“.

– Тачно је да су многи долазили и звонили на моја врата, али сам им ја говорила да девојке нису код куће – рекла је Кева судији. – Као мајка сам се бринула о Сузани и Цили, пазила да нешто не погреше и одвлачила их од алкохола. Имале су доста новца, а ја их нисам питала одакле им. Веровале су у мој укус па су ми давале паре и молиле ме да им купујем гардеробу.

Нада Ојданић је 18. октобра 1967. проглашена кривом и осуђена на 18 месеци затвора за подстицање и организовање проституције. Суд је проценио да је на тај начин стекла материјалну добит од 1,35 милиона динара. Поред затвора Кева је морала да плати казну од 150.000 и исто толики износ за судске трошкове, а морала је и да врати сав зарађени новац.

Казном није био задовољан ни јавни тужилац, а ни Нада Ојданић. За тужиоца је била преблага, а за Наду преоштра. Али, је после три године организовања и подвођења девојака Кева, ипак, морала иза решетака. Њена каснија судбина по изласку са робије – остала је непозната.

(Калдрма.рс)

БОНУС ВИДЕО: КРЕНУЛА КОЛОНА: Џипови и возила под ротацијом и сиренама напуштају Дедиње и кућу Дарка Шарића

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!