СПОМЕН-ПЛОЧА ЏОРЏУ КЕНАНУ: Амерички дипломата добиће обележје на фасади зграде у Улици кнеза Милоша 50

С. В.

27. 05. 2022. у 06:42

НА фасади зграде у Улици кнеза Милоша 50 биће постављена спомен-плоча Џорџу Кенану, америчком дипломати и амбасадору. Ову иницијативу, коју је поднео заменик градоначелника Горан Весић, у четвртак је усвојила Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града. Обележје ће бити постављено на месту где је некад била Амбасада Сједињених Америчких Држава.

СПОМЕН-ПЛОЧА ЏОРЏУ КЕНАНУ: Амерички дипломата добиће обележје на фасади зграде у Улици кнеза Милоша 50

Фото: Гугл

- Џорџ Кенан био је један од најзначајнијих дипломата после Другог светског рата. За време службе од 1961. до 1963. године у Југославији, као и после тога, показао је поетско дивљење према нашој земљи којој је креирао судбину, сасвим другачију од оне коју је она на почетку могла да има - подсећа Весић.

- Кенан је подстицао своје дипломате да упознају Југославију, да уче језик и да се усавршавају.

Такође, амерички амбасадор и дипломата јавно се противио ангажовању НАТО-а на Балкану током деведесетих година, а посебно бомбардовању 1999.


Заменик градоначелника Горан Весић каже да је иницијативу, у својству грађанина, поднео у сарадњи и уз подршку Амбасаде САД у Београду и породице Џорџа Кенана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!