ВАЛИДНИХ 17.806 ЗАХТЕВА: Листе чекања од септембра постају прошлост

Б.Б.

23. 05. 2022. у 13:37

НА конкурс за упис у београдске вртиће стигло је 17.806 валидних пријава. Предшколске установе су примиле 21.909 молби, али је анализа показала да је било око 4.000 дуплих захтева.

ВАЛИДНИХ 17.806 ЗАХТЕВА: Листе чекања од септембра постају прошлост

Малишани су под будним оком васпитача у вртићу "Краљица Марија", Фото И. Маринковић


- Ово је за нас јако добра позиција, број захтева је мањи него прошле године, а број слободних места већи - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Град Београд ће ове године, уз помоћ приватних вртића, коначно укинути листу чекања и то је најважнији резултат у овом сектору - рекао је Гак.
Гак је прецизирао да у београдским државним вртићима на овогодишњем конкурсу има места за 13.955 малишана, али и да то није коначна бројка.
- Покренули смо пројекат изградње 25 вртића - напоменуо је он. - Од прошлог конкурса отворена су три нова вртића, још толико ћемо нових отворити ове године док ћемо у току лета свуда где је то могуће одобравати проширење капацитета и до 20 одсто.
У односу на конкурс од пре пет година, када је било 7.000 слободних места у предшколским установама у Београду, последњих година број слободних места је дуплиран и расте.
- Београд се брзо шири, потребе за вртићима су веће и ми хватамо корак са тим - навео је секретар. - Циљ је био подизање обухвата деце и то смо успели, па данас у вртиће иде око 75 одсто деце, што је велики раст у односу на некадашњих 45 процената.
Прелиминарне листе уписаних малишана у предшколске установе биће објављене 6. јуна, а родитељи до 15. јуна имају рок за жалбу.
Према речима Гака, сви приговори ће бити размотрени до 24. јуна. Пракса је показала да у просеку око 40 одсто њих буде прихваћено, будући да се најчешће ради о специфичним случајевима где се мора накнадно документовати приоритет.
Родитељи чија деца буду испод црте на листи за жељени државни вртић, моћи ће да их, уз одбијеницу, упишу у приватне вртиће, уз субвенцију града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!