КРАЈ ЈУНА НОВИ РОК ЗА БУЛЕВАР: Време завршетка радова на другој етапи раковичке саобраћајнице Патријарха Павла

Ш. Маровић

23. 05. 2022. у 08:51

ПУШТАЊЕ у саобраћај дела Булевара патријарха Павла од Кошутњака до Улице Пере Велимировића мораће да сачека другу половину јуна, сазнају "Новости". Иако је коловоз комплетно асфалтиран и линије исцртане, на престоничком "Скадру на Бојани" преостало је да се повеже сигнализација и уреди терен, чиме ће радови после скоро пуне три године бити завршени. Такође, тренутно се уклањају шине и контактне мреже на првој етапи од Хиподрома до Кошутњака.

КРАЈ ЈУНА НОВИ РОК ЗА БУЛЕВАР: Време завршетка радова на другој етапи раковичке саобраћајнице Патријарха Павла

Фото Н. Скендерија

Измештање корита Топчидерке, што је био предуслов за проширење улице, започето је марта 2018. године. Урађен је тада нови мост у Пере Велимировића и зацевљен Каљави поток. Радови на другој етапи раковичког булевара дугој 1,8 километара почели су још у септембру 2019. године, а рокови за завршетак овог пројекта пролонгирани су неколико пута. Надлежни су као првобитни крај уређења најавили пролеће 2021. године, али је тада рок померен за почетак септембра. Због недостатка радника и проблема са пројектном документацијом која није била усклађена са стварним положајем постојећих подземних инсталација на терену, ни тај рок није испоштован. Последњу најаву како ће ова улица за саобраћај бити пуштена почетком маја дали су за наш лист из Дирекције за грађевинско земљиште, међутим, отварање је поново померено.

- У етапи радова између Пере Велимировића и Кошутњака изграђене су обе коловозне траке, завршено је уређење раскрснице са Улицом Пере Велимировића и постављене су све подземне инсталације - кажу. - У току је уградња ивичњака трамвајске баштице, радови на повезивању сигнализације и уређењу терена, како би се у другој половини јуна саобраћај пустио у обе коловозне траке.

Осим друге фазе, тренутно су у току радови и на првом сектору овог путног правца, од Хиподрома до Кошутњака, које изводи група добављача на челу са фирмом "РАС Инжењеринг".

- У току је уклањање шина и контактне мреже од Хиподрома, поред Топчидерског парка трасом некадашње железничке пруге, до почетка друге етапе - истичу из Дирекције. - Вредност радова је 2,05 милијарди динара, а рок за извођење је 360 дана од увођења у посао. Изградња ће се одвијати на траси напуштене железничке пруге, чиме је потпуно сачуван Топчидерски парк на овом потезу. Пројектом је обезбеђено денивелисано укрштање трамваја и друмског саобраћаја, што знатно повећава безбедност свих учесника у саобраћају. Дужина нове саобраћајнице је 1.940 метара и планиране су по две саобраћајне траке по смеру, раздвојене разделним појасом ширине четири метра, док ће тротоари бити променљиве ширине, а најмање два метра. На траси су планирана два кружна тока и трокрака раскрсница са Булеваром војводе Мишића.

ДО ВИДИКОВЦА У ТРЕЋОЈ ЕТАПИ

КАДА се Булевар патријарха Павла повеже са Мостом на Ади, грађани ће уместо да скрећу лево поред Топчидерског парка и према Теодора Драјзера, што је иначе уско грло, ићи право булеваром са четири траке и обилазити Топчидерски парк. Такође, у плану је и уређење дела улице од Пере Велимировића до Видиковца, што представља трећу етапу овог пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИСАМ СМЕО О ОВОМЕ ПРЕД ЦЕЦОМ! Лаушевић открио тајне разговора са Арканом, у све је умешана и Жељкова бивша - Наталија