ЗА ОПАСНОГ ПСА ОБАВЕЗНА КОРПА: Све је више неодговорних власника кућних љубимаца

Ј. ДИНЧИЋ

23. 05. 2022. у 07:52

У ПОСЛЕДЊЕ време честе су вести о несавесним власницима углавном опасних паса, који пролазнике и друге четвороношце излажу опасности не обазирући се на прописе. Недавно је у парку, у Заплањској улици на Вождовцу, малог пса ниже расе напао питбул. Власница чији је пас нападнут, случај је одмах пријавила полицији, али тврди да до инцидента не би дошло да је неодговорни власник питбула поштовао прописе. Осим што на тај начин избегава опасност, власници паса избегавају и казне чија се висина креће од 5.000 до 50.000 динара.

ЗА ОПАСНОГ ПСА ОБАВЕЗНА КОРПА: Све је више неодговорних власника кућних љубимаца

Фото П. Митић

- Све се одиграло у само неколико секунди, док сам ја телефонирала да се јавим да сам стигла у парк, чула сам вриску и цику иза себе - испричала је Плавлица П., власница нападнутог пса. - Мој пас Арчи је био близу мене када се питбул сјурио са игралишта и ухватио га за задњу ногу, висио је наглавачке из његових чељусти, једва смо успели да га ослободимо.

Осим овог случаја, недавно су и на раскрсници Сарајевске и Вишеградске улице грађани снимили неодговорног власника који се свађао са женом јер му је скренула пажњу да пса мора да шета на повоцу. Иако према Закону о добробити животиња, опасне псе могу у шетњу да изводе само пунолетни, на повоцу и са заштитном корпом на њушци, тога се скоро нико не придржава.

- Особа која изводи опасног пса дужна је да са собом носи потврду, издату у складу са посебним прописом, као доказ да су и власник и пас прошли одређену обуку, уз проверу социјализације пса - објашњавају надлежни у Секретаријату за комуналне и стамбене послове. - Казне за непоштовање ових прописа су од 5.000 до 50.000 динара, а за контролу је задужена Комунална милиција.

Иако, пре свега, расе паса питбул и стафорд теријер важе за опасне, ветеринари упозоравају да такав може да буде сваки пас ако је власник неодговоран.

- Ако власник тренира пса да буде агресиван или ако се понаша према њему агресивно и пас ће постати такав - објашњава ветеринар Владимир Терзин. - Морамо да будемо свесни и да од пудле можете направити звер која ће да напада све, да режи и уједа, с тим што је мала па не може да нанесе неке озбиљне повреде.

Надлежни из ветеринарске инспекције истичу да у протеклих годину дана није било пријава против власника опасних паса. У Секретаријату за послове комуналне милиције објашњавају да су њихове патроле прошле године поводом контроле кућних љубимаца излазиле на терен 820 пута, од чега се 76 контрола односило на опасне псе. Међутим, колико је казни написано није познато. Такође, надлежни апелују на све грађане да ако примете несавесне и неодговорне власнике опасних паса могу да их пријаве и "Беоком" сервису.

ОСУЂЕН НА ПЕТ ГОДИНА

ВЛАСНИК два питбула који су жени у Панчеву почетком јануара откинули руку, осуђен је на пет година затвора зато што је своје псе, који су сврстани у категорију опасан пас, држао супротно прописима. Односно, нису имали заштитну корпу током шетње на улици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије