ВЕСИЋ СА ГРАЂАНИМА БАРАЈЕВА: Ново постројење за прераду воде и изградња 40 километара канализације

Б.Б.

22. 05. 2022. у 13:20

БАРАЈЕВО ће, у оквиру пројекта "Чиста Србија", добити још једно постројење за прераду вода и око 40 километара канализације, најавио је Горан Весић, заменик градоначелника који је, са својом путујућом канцеларијом посети ову општину.Он је обишао постројење за прераду отпадних вода које је почело са пробним радом и пречишћаваће отпадне воде насеља Гај.

ВЕСИЋ СА ГРАЂАНИМА БАРАЈЕВА: Ново постројење за прераду воде и изградња 40 километара канализације

Фото: Беоинфо

Према речима Весића, Гај је највеће урбано насеље у Барајеву и у постројење је уложено 125 милиона динара. Оно покрива око 5.000 реципијената, односно, прерађује девет литара отпадних вода у секунди. На тај начин ће комплетне отпадне воде овог насеља бити прерађиване и у чистом облику бити испуштене у Барајевску реку, чиме се неће више загађивати животна средина.

- Проблем Београда је што имамо око две трећине града покривено канализацијом али у овом тренутку, осим неколико мањих постројења, ми немамо фабрике за прераду отпадних вода тако да сва наша канализација непрерађена одлази у Саву, Дунав и друге реке, што је недопустиво - рекао је Весић. - Зато тренутно градимо три од пет фабрика за прераду отпадних вода и читав низ мањих постројења попут овога у Барајеву.

Изградњом још 40 километара мреже, 40 одсто Барајева бити покривено канализацијом. Весић је навео да ће, можда, неко рећи да је то мало, али је истакао да је боље него ништа. Обзиром на разруђеност ове општине, требаће доста времена како би се цела територија покрила канализацијом. Он је поновио да је за Град важан сваки становник Београда, без обзира у ком делу града живи.

- Небитно је где неко живи, у Барајеву или на Теразијама, јер ако желимо да се Београда равномерно развија онда морамо једнако да улажемо у сваки део нашег града - поручио је Весић. -Срећан сам, када могу да кажем да и у једно мало Барајево, само у ова два пројекта, фабрику отпадних вода и спортски центар, уложено више од пет милиона евра, чиме доказујемо да нам је важан сваки становник ове општине.

Сусрету са грађанима Барајева присуствовали су председник општине Слободан Адамовић, директор ЈКП "Београд пут" Иван Тејић као и представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и ЈКП "Београдски водовод и канализација"

ХАЛА И ДОМ ЗДРАВЉА

Заменик градоначелника обишао је и градилиште новог спортског центра у Барајеву, који треба да буде завршен до краја године.

- То битно подиже квалитет живота људи у Барајеву и нешто је што људи овде нису имали - рекао је Весић. - У халу ће бити уложено укупно 420 милиона динара, што заједно са фабриком отпадних вода достиже суму већу од пет милиона евра.

Такође,он је најавио да ће брзо почети изградња амбуланте у насељу Гај, чиме ће се растеретити Дом здрава у Барајеву.

- Новац је већ издвојен, очекујемо да убрзо завршимо разговоре око објекта који припада цркви како бисмо што пре почели са изградњом амбуланте - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)