ОД ПЕПЕЛА ЉУБИМАЦА И - НАКИТ: Гробљe за кућне животиње очекује сe на лето, приватни крематоријуми шире услуге

Ј. Динчић

22. 05. 2022. у 08:51

КУЋНИ љубимци постали су део породице својих власника, који се тешко опраштају од њих када угину. Како радови на изградњи првог гробља за кућне љубимце на Бежанијској коси још нису завршени, власници се углавном одлучују на кремацију. Крематоријум за кућне љубимце у главном граду постоји пуних шест година и до сада је у њему кремирано више од 2.000 животиња. За многе је чување пепела љубимца спакованог у урну бизарно, али ту није крај. У Београду је од посмртних остатака животиње могуће израдити и накит.

ОД ПЕПЕЛА ЉУБИМАЦА И - НАКИТ: Гробљe за кућне животиње очекује сe на лето, приватни крематоријуми шире услуге

Фото Shutterstock

Израђују се у различитим облицима, бојама и величинама, а по жељи клијента може се са овим "дијамантом" направити и посебан накит - прстење, огрлица или минђуше. Према речима власника једног од крематоријума Зорана Томића, накит се прави у сарадњи са швајцарском компанијом, која има традицију дужу од 70 година, а цена зависи од одабира и облика.

- До сада смо кремирали скоро све животиње, највише наравно псе и мачке, али и папагаје тигрице, корњаче, зечеве и змије - објашњава Томић. - Имали смо и случај када нас је позвао клијент из Ћуприје који је замолио да кремирамо магарца који им је био кућни љубимац, али нажалост нисмо могли да изађемо у сусрет јер тако велика животиња не може да стане у крематоријум.

На цену кремације, осим тежине љубимца, утиче и то да ли је реч о индивидуалном или групном кремирању. За мале кућне љубимце попут мачке, пса или зеца тежине до 10 килограма потребно је издвојити 9.000 динара. Кремација за љубимце тежине до 20 килограма је 13.000, а за оне преко 60 килограма 21.000 динара. Код групног кремирања цене су нешто ниже, и могу се кремирати заједно два до три љубимца, али се пепео онда не може одвојено испоручити. Сам процес кремирања зависи од величине животиње, и траје у просеку око сат времена.

Власник након кремације сам бира облик урне у којој жели да чува успомену на свог љубимца. У понуди су оне у облику шапице или срца, од керамике, порцелана или дрвета, са свећицом или без ње, а однедавно и од гранита и мермера. У цену урни није урачуната гравура имена љубимца, за коју је на керамичким и порцеланским урнама потребно издвојити 1.500 динара, а на дрвеним 500 динара.

- Имамо преко 40 врста различитих урни, али урна није обавезујућа, јер ми свакако пепео стављамо у сатенску црну врећицу са златним повезом па тек онда у урну - појашњава наш саговорник. - Клијенти се углавном опредељују за урну у коју потом стављамо врећицу.

НА БЕЖАНИЈИ 15.000 КВАДРАТА

ГРОБЉЕ за кућне љубимце на Бежанијској коси требало би да буде отворено овог лета. У току је изградња интерне саобраћајнице, паркинга, стаза и административног објекта. Ппчели су и радови на изградњи спалионице - објекта за уклањање животињских остатака. Комплекс ће се простирати на површини од скоро 15.000 квадрата од чега ће више од 4.000 квадрата бити простор намењен за сахрањивање љубимаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

DR. OETKER ПОВЕЉА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА