ШКОЛА И УЛИЦА ПО УЧИТЕЉИЦИ ДРАГОЈ: У знак захвалности око 700 житеља Раковица села потписало петицију за промену имена одељења ОШ "Јајинци"

С. Видачковић

22. 05. 2022. у 07:52

У ЗНАК захвалности и сећања на своју наставницу, која је генерације малих Вождовчана увела у свет знања, научила их да читају и пишу, истурено одељење ОШ "Јајинци" у Раковица селу вероватно ће се звати по недавно преминулој учитељици Драгој Станојковић. Петицију са овим захтевом потписало је више од 700 житеља овог вождовачког насеља, а иницијатива је кренула управо од њених бивших ђака.

ШКОЛА И УЛИЦА ПО УЧИТЕЉИЦИ ДРАГОЈ: У знак захвалности око 700 житеља Раковица села потписало петицију за промену имена одељења ОШ Јајинци

Приватна архива

Учитељица Драга Станојковић, сећају се њени ђаци, цео радни век провела је у овој школи. Кажу да је била изузетан учитељ, психолог, педагог али и домар... Захваљујући њој, школа је добила тоалет, учествовала је у обнови старог манастира, а бројне медаље освајала је са Ватрогасним друштвом. Болесној деци правила је палачинке, ишла у посете, доносила им свеске и књиге да не заостају у градиву.

- Кад је реч о мојој генерацији, нису сви имали исте услове код куће, па је сваком детету за рођендане куповала поклоне - каже Ђорђе Пантовић, бивши ђак. - Била нам је као мајка, поготово за ону децу која су одрастала без родитеља. Никад није прошао дан а да нас не стави у крило и онда заједно прегледамо домаћи и пропитујемо се. Памтићу увек Дан жена, кад су њени некадашњи ученици долазили испред куће, и кад нису хтели да оду све док јој не уруче поклон, иако их је она одвраћала.

Жељу да истурено одељење ОШ "Јајинци" понесе име Драге Станојковић подржаће и ГО Вождовац, што је потврдила и председница ове локалне самоуправе Ивана Томић Илић.

- Постоје жене као што су Милунка Савић, као учитељица Драга. Жене које су имале своју породицу, али су и ратнице. Да иду у рат или да се боре за своје ђаке и школу. Општина Вождовац прва ће подржати ову иницијативу - најављује Томић Илић.

Такође, табла са именом вољене учитељице неће бити само на здању ове образовне установе. И улица поред школе, где је Драга Станојковић живела, зваће се по њој.

ПАЖЉИВА И ПРЕМА КОЛЕГАМА

ПЕНЗИОНИСАНА учитељица Надежда Милошевић, сада у десетој деценији живота, присетила се како је њена колегиница Драга била једнако пажљива и према деци, али и према осталим наставницима.

- Између нас је било нешто нераскидиво. Али, није само према мени, него и према другим колегама. А тек према деци, то је оно што је најбитније. Волети децу, е то је била она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности