СВЕ ПОД КАМЕРАМА ДО КРАЈА 2022: Посао на постављању новог система заштите Београдске тврђаве у току

Ј. Д.

21. 05. 2022. у 12:19

КОМПЛЕКС Калемегдана, који сада обезбеђују само чувари, до краја године биће у потпуности покривен видео-надзором. Радови на постављању новог система су тренутно у току, како је и планирано прошлогодишњим тендером.

СВЕ ПОД КАМЕРАМА ДО КРАЈА 2022: Посао на постављању новог система заштите Београдске тврђаве у току

Фото Б. Субашић

Кад посао буде завршен, у комплексу Београдска тврђаве на 64 локације биће 67 камера високе резолуције. Тамо где не буде била могућа монтажа видео-надзора, због специфичности објеката или нарушавања лепог погледа, предвиђено је постављање нових стубова висине четири метра.

- Пројекат постављања видео-надзора је у смислу грађевинских радова је веома комплексан и тренутно актвино радимо на његовом спровођењу - објашњавају надлежни из ЈП "Београдска тврђава". - Видео-надзор функционише као целина, и како још није завршен, тренутно није постављена ниједна камера у оквиру овог пројекта за који се надамо да ће бити завршен до краја године.

Ранијим планом предвиђено је да се на Савском шеталишту, непосредно испред Великог степеништа, поред постојећих јарбола, направе темељи за мобилни стуб од четири метра, како се не би угрожавала постојећа визура. Биће инсталирана и бежична интернет мрежа са укупно 16 приступних тачака, које ће бити на локацијама где се најчешће задржавају посетиоци Калемегдана, односно туристи.

Када камере почну да раде, овај најатрактивнији туристички комплекс у престоници биће додатно обезбеђен. Иако су радници обезбеђења овде присутни 24 часа сваког дана, месечно се у просеку спречи петнаестак крађа и покушаја уништавања културних добара, што ипак није довољно. Осим што је недостатак камера "охрабривао" вандале да наносе штету знаменитостима, идентификација и кажњавање бахатих били су немогући.

Највећа штета направљена је пре две године, када су вандали провалили у Барутану, оборили римску статуту из 2. века, која је пукла у неколико делова. А редовно се графитима уништава и споменик Гробнице народних хероја.

ВРАЋАЈУ СТАТУУ "МОЛИТВА"

СТАТУА "Молитва" посвећена Урлиху Цељском, супругу књегиње Катарине Бранковић, ћерке деспота Ђурђа Бранковића и Јерине, биће поново враћена на Калемегдан. Дело вајара Франа Кршинића из парка са престоничке тврђаве уклоњено је после 1945. године одлуком комунистичких власти. Премештена је затим у парк "Мањеж", а од 1993. године се налази у депоу Народног музеја и ускоро ће бити поново међу Београђанима на Калемегдану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРОДИЧНИ ОДМОР У ПРАВОМ СМИСЛУ: Базени, добра плажа, разноврсне анимације, укусна и разноврсна храна, шта више пожелети