ПРЕУРЕЂЕЊЕ АЕРОДРОМА ДО КРАЈА 2023: Реконструкција и модернизација престоничког авионског чворишта биће потпуно завршене за годину и по

Ш. Маровић

16. 05. 2022. у 08:51

РАДОВИ на реконструкцији, модернизацији и проширењу аеродрома "Никола Тесла" одвијају се у континуитету од 2020. године, а само током 2021. компанија "Белгрејд ерпорт" уложила је око 80 милиона евра у његово опремање. Највећи део грађевинских радова биће изведен до краја 2023, а посао је, уз бројне подизвођаче, поверен фирми VINCI Construction Grands Projets.

ПРЕУРЕЂЕЊЕ АЕРОДРОМА ДО КРАЈА 2023: Реконструкција и модернизација престоничког авионског  чворишта биће потпуно завршене за годину и по

Фото Лука Поповић

Током концесије која је са француским "Вансијем" склопљена на 25 година, биће уложено чак 730 милиона евра у побољшање капацитета јединог престоничког авионског чворишта. Иако су гужве због радова свакодневне, а сналажење путника не баш најбоље, сви ће коначно одахнути за око годину и по дана, када послови око приступних терминала, али и новог паркинга код станичне зграде, буду окончани.

- Ако говоримо о завршеним радовима, издваја се нови део терминала на Ц страни са припадајућим платформама за паркирање авиона, "Тесла паркинг", нова топлана, реновирана централна комерцијална зона и Тесла трг, као и уређење старијих чекаоница на А и Ц страни - кажу за "Новости" из ове компаније. - Такође, у априлу смо за путнике отворили нови, проширени део терминала Ц, а вредност ових радова износи 36 милиона евра. На првом спрату постојећег терминала формирана је централизована безбедносна контрола, па се сада преглед путника обавља на једном месту, ради ефикаснијег и бржег протока уместо досадашње праксе испред сваке од чекаоница.

Недавно је за комерцијалну употребу отворен и "Тесла паркинг" на путу према Сурчину са више од 1.500 места, видео-надзором, савременим системом контроле приступа и ЛЕД осветљењем, као и бесплатним аутобуским трансфером за брз приступ терминалу.

- Овај паркинг је одлично решење за путнике који планирају да свој аутомобил паркирају на аеродрому у дужем временском периоду, као и током трајања свог путовања - истичу. - У току је реконструкција централног паркинга испред зграде терминала, који ће имати више од 700 места. Овим се значајно увећавају капацитети за паркирање на аеродрому, али и понуда паркиралишта на аеродрому различите намене.

Од прошле године на аеродрому је уведен и нови концепт централне зоне транзита, односно Теслин трг, који садржи реновирани фри-шоп, гејминг зону, нове ресторане и барове. Такође, глобална политика компаније "Ванси ерпортс" посебну пажњу усмерава на заштиту животне средине. Тако је већ пуштена у рад савремена, тригенеративна топлана, а завршени су радови на изградњи и постројењу за прераду чврстог отпада у јавној и рестриктивној зони. У току је изградња и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и соларног постројења.

Најважнији текући радови укључују модернизацију и даље проширење централног путничког терминала са више локација за регистрацију путника и новим комерцијалним садржајима, нову алтернативну полетно-слетну стазу и додатне рулне стазе и паркинг-позиције, платформу за одлеђивање и спречавање авиона од залеђивања, као и комплетну реконструкцију приступних саобраћајница и паркиралишта. Сви ови радови су у току или у припремној фази, а њихов завршетак очекује се до краја 2023. године. Реконструкција не утиче на безбедност и редовност авио-саобраћаја, а све смернице за путнике видно су обележене, док се подаци такође могу пронаћи и на званичном сајту.

Након завршетка реконструкције, истичу из "Вансија", биће настављени континуирани радови на побољшању комфора, унапређењу и иновирању пословних процеса и унапређењу корисничког искуства.

15 МИЛИОНА ПУТНИКА

ПРЕМА најавама компаније "Ванси", модернизација аеродрома "Никола Тесла" треба да омогући да до краја њиховог управљања овом зрачном луком 2043. године капацитет буде 15 милиона путника годишње. Циљ који је постављен на почетку концесије 2018. јесте да овај аеродром постане ново главно саобраћајно чвориште у Југоисточној Европи.

КОНТРОЛНИ ТОРАЊ

НОВИ контролни торањ на аеродрому, који ће ускоро бити отворен, није део концесионог пројекта, већ представља инвестицију Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) и Владе Републике Србије. Пројекат је вредан 17,5 милиона евра и укључује градњу новог контролног торња од 75 метара на четири нивоа, који је смештен поред постојећег центра за контролу ваздушног саобраћаја, отвореног 2010. године

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГРЕШЕ - КО ИМА ПРВЕНСТВО? Бурна расправа на интернету - неслагање инструктора вожње и судског вештака