ГРУПА ГРАЂАНА ТРАЖИ ИЗМЕНЕ МИМО ПЛАНА: Стопирана обнова шеталишта у Новом Београду, "Заједничка акција" и "Зеленило" у сукобу од априла

Ш. МАРОВИЋ

16. 05. 2022. у 07:52

ТРЕЋА фаза реконструкције новобеоградског шеталишта "Лазаро Карденас" у Блоку 70 није предвиђена планом радова "Зеленила" за ову годину и неће бити реализована до 2022, како је планирано. Разлог одлагања уређења је неслагање станара окупљених око грађанске иницијативе "Заједничка акција Блок 70 и 70А" и јавног предузећа око корекција идејног пројекта.

ГРУПА ГРАЂАНА ТРАЖИ ИЗМЕНЕ МИМО ПЛАНА: Стопирана обнова шеталишта у Новом Београду, Заједничка акција и Зеленило у сукобу од априла

Фото П. Милошевић

Радови су током 2019. почели у Блоку 45, прошле године је ново рухо добио и суседни Блок 44, а као последња фаза било је предвиђено уређење најкомплекснијег дела, Блока 70. Ипак, реализација овог пројекта мораће да сачека следећу годину, потврдили су нашем листу и у "Зеленилу".

Из удружења грађана "Заједничка акција Блок 70 и 70А" истичу незванично за "Новости" да "делује" да је "Зеленило" немогућност испуњења њихових молби искористило како би одустали од овог пројекта и своје приоритете преусмерили на неке друге локације.

- Имали смо неколико конструктивних и коректних разговора са њиховим тимом - кажу за наш лист у "Заједничкој акцији". - Иако смо мислили да све тече својим током, одједном смо крајем априла остали затечени када је пројекат стопиран због наших молби због свега неколико корекција предложеног решења. Тражили смо да се поставе потапајући стубићи јер бахати возачи узурпирају простор, а потребно је уградити и пет јавних чесама. Такође, на ђубријерама обавезно треба поставити и поклопце, како се смеће не би разносило. Сматрамо да ти разлози, које "Зеленило" може реализовати са партнерима, нису повод да се одустане од пројекта.

Из "Зеленила" истичу да је извођење радова на санацији шеталишта "Лазаро Карденас" био приоритет предузећа и у складу са планом требало је да почну 2022.

- Услед неслагања Удружења грађана "Заједничка акција блок 70 и 70А" са предложеним решењем и проблемима који су наступили око немогућности реализације појединих захтева, од пројекта се тренутно одустало - кажу у предузећу.

 

Новости

У "Зеленилу" потврђују да су становници тражили уградњу потапајућих стубића, које њихово предузеће не поседује, као и постављање стубића и на површине које нису обухваћене првом фазом реконструкције. Такође, тврде да су житељи овог краја негодовали и због постављања грађевинског контејнера за смештај радника и опреме, а нису могли испунити захтев да се суграђанима обезбеди неометан пролаз кроз градилиште.

Тражено је и пет чесама, кажу у "Зеленилу", а грађани су уместо гумене подлоге желели постављање гранулисаног шљунка или песка испод дечјих реквизита.

- Такође, инсистирали су на изградњи парка за псе, а када је предложена конкретна локација на којој је парк могао да се уради, после неколико дана су ипак одустали од ове идеје - тврде у "Зеленилу".

ВРЕДНОСТ ОКО ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

ТОКОМ прве фазе радова у Блоку 45 уређено је 25.000 квадрата простора, а током 2А и 2Б фазе још 40.000 квадрата. Простор је добио нове клупе и ђубријере, уређене су све пешачке стазе и засађене нове саднице, санирана дечја игралишта и теретане на отвореном. Укупна вредност инвестиције износи 312 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРИВАТНИ ПАРКИНЗИ ЗА МАЊЕ ГУЖВЕ: Градоначелник Александар Шапић-биће додатних места за остављање аутомобила у центру престонице