ОД "ЗЕБРИ" ОСТАЛИ ТРАГОВИ: Дуж Зрењанинског пута потпуно избледели исцртани пешачки прелази

Ј. Д.

06. 05. 2022. у 07:52

Зрењанински пут је једна од кључних престоничких саобраћајница. Велики број возила и суграђана свакодневно га користи, међутим, пешаци имају проблем јер су од обележених прелаза остали само - трагови. Да је некада на појединим деловима коловоза био пешачки прелаз, знају само они који га се сећају. Недавно је возач, пре скретања за Борчу, умало ударио жену која је са бебом у колицима прелазила улицу јер на овом делу пута не постоји семафор, већ само знак за пешачки прелаз који возачи ретко примете.

ОД ЗЕБРИ ОСТАЛИ ТРАГОВИ: Дуж Зрењанинског пута потпуно избледели исцртани пешачки прелази

Фото Принтскрин

Проблем је и брзина којом возила саобраћају овом деоницом, због чега пешаци морају посебно да обрате пажњу када прелазе Зрењанински пут.

- Пешачки код самог скретања за Борчу је ужасан јер возачи неће ни да стану када виде пешака него морате да закорачите на улицу како би неко зауставио возило да прођете - објашњавају житељи насеља Борча. - У близини нам је и вртић па скоро свакодневно барем два пута прелазимо овде са све децом, а дешава се и да останемо насред улице јер нико не жели да стане.

Из предузећа "Путеви Београда" истичу да је за одржавање овог дела пута задужено предузеће "Јадран", али да они не могу да раде без налога. Када ће добити налог, не зна се, ипак, надлежни из "Београд пута" истичу да њима можете да се жалите ако имате проблем са "зебрама" у улицама које нису на Палилули и у Обреновцу.

- Грађани могу своје примедбе да упуте директно на сајт нашег предузећа где постоји формулар који се попуни или преко сајта "Беоком сервиса", где се упућују све примедбе не само саобраћајне већ и оне које се тичу комуналних проблема - објашњава Јелена Аврамовић, шеф одељења за ознаке на путу ЈКП "Београд пут". - Те пријаве долазе директно код нас и код инвеститора "Путева Београда", а добијамо и пријаве надлежних инспекција које прослеђују своје налоге за решавање, ми смо у обавези да по тим пријавама поступамо.

Избледели прелази проблем праве и пешацима на Смедеревском путу, у Младеновцу и Лазаревцу. Према актуелним подацима, на територији Београда има око 250.000 метара хоризонталних ознака, што је око 5.000 пешачких прелаза. Рок трајања им је годину дана, а онда их поново треба префарбати, што путари углавном раде у ово доба године.

СКОЈЕВСКО НАСЕЉЕ

САМО срећом избегнута је трагедија у Скојевском насељу када је девојка покушала да пређе улицу на пешачком прелазу, који се притом налази на лежећем полицајцу. Возач аутомобила обишао је друга возила која су застала испред пешачког прелаза и лежећег полицајца и умало оборио девојку. Поводом тог случаја огласио се и Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, који је објаснио да има простора да се возач терети за насилничку вожњу јер је био претња за безбедност осталих учесника у саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УТЕХА ЗА ПИКСИЈА: Ћерка селектора после утакмице објавила дирљиву слику