ЗА ГАШЕЊЕ КОТЛАРНИЦА 55 МИЛИОНА: Пројекти из области Заштите животне средине требало би да донесу чистији ваздух и здравију средину

Г. Н.

31. 03. 2022. у 07:00

У ОПШТИНАМА Раковица, Савски венац, Звездара и Вождовац, створени су услови да се угаси већи број котларница. За шест пројеката из области заштите животне средине, који ово подразумевају, издвојено је 55 милиона динара.

ЗА ГАШЕЊЕ КОТЛАРНИЦА 55 МИЛИОНА: Пројекти из области Заштите животне средине требало би да донесу чистији ваздух и здравију средину

Ваздух у престоници је често загађен, Фото Н. Скендерија

Заменик градоначелника Горан Весић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, градска ресорна секретарка Ивана Вилотијевић, као и председници градских општина Раковица, Савски венац, Звездара и Вождовац, недавно су потписали уговоре о реализацији пројеката. Како је рекао Весић, Град Београд на овај начин даје допринос даљем смањењу загађења ваздуха.

- То је наставак гашења котларница у престоници, независно од ресорног министарства, и прелазак на горива која су еколошки прихватљива - навео је Весић. - У СЦ "Ташмајдан" угашена је котларница на мазут, биће угашена и у Хали "Пионир", као и котларница у Улици 27. марта.

Када је реч о озелењавању, Весић је истакао да Београд има 30 одсто територије под зеленим површинама и 16 одсто под дрворедима. У последњих десет година засађено је неколико хиљада дрворедних стабала на површини већој од 1.000 хектара. План је, према његовим речима, да се до 2026. године проценат озелењавања повећа за два одсто.

Фото Н. Живановић

Министарка Вујовић је истакла да потписивање уговора представља изузетан пример сарадње ресорног министарства и Града. Она је прецизирала да ће бити замењени котлови у неколико јавних објеката у граду, али и индивидуална ложишта грађана, када је реч о општини Звездара, која ће бити субвенционисана.

- Наше министарство је за ову годину определило више од 350 милиона динара у циљу побољшања квалитета ваздуха у неколико београдских општина - рекла је министарка Вујовић.

АУТОБУСИ НА ПРИРОДНИ ГАС

ГРАД Београд је само ове године купио 100 аутобуса на природни гас. Управо смо купили и аутобусе на гас за превоз деце, као и 10 електричних аутобуса за градски превоз. Када додамо почетак изградње метроа и ширење линија БГ воза, јасно је да смо у Граду опредељени да избацимо горива која нису еколошки прихватљива и да тако допринесемо очувању животне средине и квалитетнијем ваздуху - рекао је Горан Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОЈЕ ТЕЛО ПОШАЉИТЕ У ЧАЧАК, СРЦЕ ОСТАВИТЕ У ЉУБЉАНИ: Бора емотиван пред концерт у родном граду