РАДНИЦИ БАС ЗАПРЕТИЛИ ШТРАЈКОМ: Незадовољство због кашњења на изградњи нове аутобуске станице

Ш. Маровић

22. 03. 2022. у 07:52

ИАКО је било најављено да би први путници са нове аутобуске станице у Блоку 42 на Новом Београду требало да крену до 1. марта - то се није догодило.

РАДНИЦИ БАС ЗАПРЕТИЛИ ШТРАЈКОМ: Незадовољство због кашњења на изградњи нове аутобуске станице

Фото Д. Миловановић

Управо то је навело представнике Независног синдиката овог предузећа да изразе своје незадовољство. Како тврде, поред кашњења са изградњом БАС постоје велики проблеми у пословању предузећа.

Са јучерашње конференције за медије затражено је и хитно укључење представника Града, а састанак ће са замеником градоначелника Гораном Весићем бити одржан у четвртак.

Уколико у наредних 15 дана не дође до разговора унутар БАС, радници су спремни да своја права, али и права власника акција, бране колективним штрајком. Такође, децидирано тврде да неће дозволити да крене пресељење са старе станице док се нова комплетно не заврши.

- Репрезентативни смо синдикат и тражимо од послодавства да нас обавести о финансијском стању - каже председник Независног синдиката Слободан Коврлија.

- Жеља свих нас је да се у дијалогу пронађе најбоље решење, како би се покренуло ово некада једно од најјачих предузећа у земљи. Тражимо да се тачно дефинише свота новца која је до сада утрошена на изградњу Аутобуске станице у Блоку 42.

Радници БАС већ су изашли на престоничке улице у штрајку упозорења који је одржан 21. јануара. Иако се очекивало да ће доћи до помака у разговорима, то се није догодило.

- Уверили смо се да је издата и друга грађевинска дозвола за изградњу станице, а предвиђена су улагања од 48.000.000 евра, дупло више од раније процењене цене - каже он.

- Велики проблем представљала је пандемија вируса корона која је за 35 одсто смањила приходе БАС и плате запослених за 30 одсто.

Фото М. Анђела

Како су "Новости" раније писале, рокови за завршетак аутобуске станице померани су неколико пута. Будуће главно престоничко чвориште у Блоку 42 почело је да се гради крајем фебруара 2018. године, када је и одобрен кредит од 12.000.000 евра. Тренутно је на градилишту релативно мали број радника и неколико грађевинских машина. Све изузетно споро напредује. Урађени су долазни перони, док је станична зграда добила само темеље.

Судбина 678 запослених је неизвесна, као и датум завршетка радова на БАС.

БИЋЕ 50 ДОЛАЗНИХ ПЕРОНА

ПРОЈЕКТОМ је предвиђено да станица има 13.000 квадрата, са 50 долазних перона, што би је сврстало међу највећима у Европи. Архитекта Владимир Лојаница предвидео је да БАС буде велико чвориште, којим ће се објединити међуградски, међумесни и туристички саобраћај. Град је током 2021. године уредио све околне саобраћајнице, као и топлотну и гасоводну мрежу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ИЛИЋ ИЗНЕНАДИО: Жени сам запалио одећу! Све због алкохола - певач признао зашто је престао да пије