ТАДЕУША КОШЋУШКА КАО НОВА: Секретаријат за инвестиције финансира обнову улице подно Калемегдана, уз замену подземних инсталација

Ш. Маровић

14. 02. 2022. у 08:51

СЕКРЕТАРИЈАТ за инвестиције финансира обнову дела улица Тадеуша Кошћушка и Париске у дужини од 1.035 метара. Током радова, који би ускоро требало да почну, биће замењене подземне инсталације, а рок за извођење радова на саобраћајници подно Калемегдана је 240 дана од увођења извођача у посао.

ТАДЕУША КОШЋУШКА КАО НОВА: Секретаријат за инвестиције финансира обнову улице подно Калемегдана, уз замену подземних инсталација

Фото Н. Скендерија

Коловоз је испуцао и тренутно је у веома лошем стању, а слична судбина задесила је и тротоаре са обе стране улице. Тако ће се, према пројекту, уредити комплетан део од раскрснице са Улицом цара Душана до раскрснице са Карађорђевом. Реконструкција саобраћајног потеза предвиђена је само на делу постојеће регулације и укључује коловоз и тротоар са леве стране на делу од Цара Душана до Улице кнеза Симе Марковића, односно коловоз и тротоар са десне стране Карађорђеве до Улице кнеза Симе Марковића.

- Овим решењем се на највећем делу задржава постојеће стање - истакао је за "Новости" секретар за инвестиције Лука Петровић. - Изузетак представља корекција ширине коловоза на делу од раскрснице са Улицом Риге од Фере до раскрснице са Улицом Цинцар Јанка, где се смањује број саобраћајних трака са три на две. Зато се повећава ширина тротоара са минималних 1,40 на 3,5 метара, односно максималних 5,20 метара и на тај начин фаворизују пешачка кретања у зони у којој постоји тенденција потпуног измештања моторног саобраћаја и претварања у пешачку зону.

Фото Н. Скендерија

Застор на коловозу ће бити од ситне камене коцке, а тротоари и ивичњаци од камена, уз израду тактилних плоча за слепе и слабовиде. Предвиђена је реконструкција кишне канализације, водоводне мреже, замена уличне новом ЛЕД расветом, делимична замена канализације, светлосне и вертикалне сигнализације, заштита постојећег топловода, електро и ТК инсталација. Сви пешачки прелази биће прилагођени особама са инвалидитетом, а тротоар ће бити у нивоу коловоза.

ЗАДРЖАН ПАРКИНГ

ИДЕЈНИМ пројектом биће задржане све паркинг површине, укључујући и постојећи у зони раскрснице са Карађорђевом. Такође, на углу са Грачаничком улицом обезбеђен је простор за заустављање туристичких аутобуса. За бициклистичке стазе на целом потезу нема довољно простора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

У ЦЕНТРУ ШЕТАЧКЕ ЗОНЕ, НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Continental Hurghada 5* - хотел са изванредним односом цене и квалитета