ВРАЋА СЕ КУЛТУРНО БЛАГО: Београд купио у Немачкој планове ентеријера Новог двора

Novosti online

29. 01. 2022. у 08:28

ГРАД Београд и Музеј града Београда купили су у Немачкој драгоцени и тек недавно откривен план дизајна ентеријера српске краљевске палате (Интериор Десигн Планс оф тхе Сербиан Роyал Палаце), које су израдили немачки дизајнер Аугуст Бозе и његова супруга Елза Бозе из Вајмара, објавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

ВРАЋА СЕ КУЛТУРНО БЛАГО: Београд купио у Немачкој планове ентеријера Новог двора

Фото: Град Београд

– Пројекат је  наручио и платио краљ Петар И Карађорђевић. То је двотомни албум са 50 акварела и 80 цртежа графитном оловком на специјалном јапанском папиру. Албум је требало да буде послат у Србију у лето 1914. године, али је избио Први светски рат и тако је остао у Немачкој. Нови двор, у којем се данас налази Председништво Републике Србије, чија је градња започета 1911. године а завршена 1922. године, никада није уређен по овом пројекту. Александар Карађорђевић, престолонаследник а потом и краљ, после Првог светског рата од Немаца, омражених непријатеља из Великог рата, није хтео ентеријер свог Двора. Посао уређења ентеријера Новог двора добила и завршила француска компанија „Безије” – објаснио је Весић.

Фото: Град Београд

Весић је рекао да ће план дизајна ентеријера Новог двора бити део поставке Музеја града Београда као и да ће Београд наставити да купује и враћа српско културно благо које се налази у свету.

Фото: Град Београд

– Музеј града Београда прати тржиште уметничких дела у свету, као и тамо где год се појављује српско културно благо. Ако наше институције сматрају да су за нас ти уметнички предмети драгоцени, ми покушавамо да их купимо и вратимо у Београд. Тако смо урадили са колекцијом слика из Југоекспорта, коју су покушали да продају у бесцење а које су сада власништво Београђанки и Београђана – рекао је Весић.

Фото: Град Београд

Он је додао да је сувише „културног блага однето, отето или продато из нашег града у иностранство протекла два века”.

– Политика града Београда на којој инсистирам јесте да у наш град враћамо наше отето или однето културно благо. Срећан сам што у томе успевамо – поручио је Горан Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОЋ У БЕОГРАДУ: Две саобраћајне незгоде с лакше повређеним