ГРАДЕ ПАРКИНГ ИСПОД СТАНИЦЕ: У Новобеоградском Блоку 42 припрема се велики простор за остављање 250 аутомобила

Ш. Маровић

29. 01. 2022. у 07:52

ИНФРАСТРУКТУРА железнице Србије овог месеца започела је радове на изградњи паркинга који ће се налазити испод реконструисане Железничке станице Нови Београд.

ГРАДЕ ПАРКИНГ ИСПОД СТАНИЦЕ: У Новобеоградском Блоку 42 припрема се велики простор за остављање 250 аутомобила

Фото Н. Скендерија

Према пројекту ЦИП, на овој локацији налазиће се 250 места за паркирање, завршетак уређења паркиралишта планиран је до априла, односно пуштања у рад пруге за велике брзине од Београда до Новог Сада.

Како су се репортери "Новости" уверили, терен испод надвожњака на ком се налазе колосеци и перони је очишћен и спреман за изградњу паркинга. Велики број радника и механизације рашчистио је простор прекопута нове главне аутобуске станице у блоку 42.

Камиони су однели земљу која је ископана како би се цела површина изравнала и довела у оптимално стање за даље радове.

- Инфраструктура железнице Србије (ИЖС) предузима активности на изградњи паркинга на простору станице Нови Београд - кажу за "Новости" у овом предузећу.

- Пројекат ради Саобраћајни институт ЦИП, а документација је предата за добијање локацијских услова. Тек када читава пројектна документација буде завршена, биће познати сви детаљи у вези са будућим паркиралиштем.

Јавни паркинг налази се на северном делу Блока 42, између новоизграђене саобраћајнице Нова 1 и Булевара хероја са Кошара. Према пројекту ЦИП, на овој локацији налазиће се 250 места за паркирање, а њих око 20 биће за особе са инвалидитетом и то на источном делу.

Имаће два прилаза, један из Улице Ђорђа Станојевића и други из улице Нова 1. На овој парцели нема постојећих објеката у нивоу терена осим стубова надвожњака, а вишак простора на острвима је планиран да се искористи за паркинг бицикала и мотоцикала.

Камиони су уклонили ископану земљу, Фото Н. Скендерија

Усвојене димензије паркинг-места су два и по са пет метара. Пројектна документација ће бити урађена у најкраћем року након добијања свих неопходних услова, а прелиминарна вредност радова процењује се на 150 милиона динара.

Како из ИЖС прецизирају за наш лист, изградња паркинга није део пројекта изградње пруге за велике брзине Београд - Нови Сад, али је свакако у функцији подизања квалитета и унапређења услуга за путнике који ће убудуће користити воз.

- У складу са тим, настојаћемо да изградња новог паркинга у железничкој станици Нови Београд буде завршена до пуштања у редован саобраћај пруге за велике брзине Београд - Нови Сад како би путници на овој релацији могли да користе услугу - кажу они.

 "БУС ПЛУС"

УПРАВЉАЧ овог простора биће "Паркинг сервис" и функционисаће по систему "Паркирај и вози се". Њега без плаћања могу користити грађани са "Бус плус" претплатном картицом који су власници возила и регистровали су се у корисничком сервису предузећа, док ће остали услугу плаћати СМС порукама. Међутим, остављена је могућност да паркиралиште у будућности има контролисан улаз-излаз и са наплатом паркирања помоћу аутомата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОМИРОВИЋ О СТАЊУ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕЛАЗА ПРЕКО ДУНАВА: Панчевац сигуран, потребна обнова