ОД ГРАДА ЧАК 20 ОДСТО ЗА УГРАДЊУ ЛИФТОВА: Станари заштићене "меандер" зграде у Блоку 21, ускоро ће добити помоћ

М. С.

27. 01. 2022. у 11:46

СТАНАРИ чувене "меандер" или ламела зграде у Блоку 21, након скоро две године од добијања статуса заштићене целине и пола века од усељења, добили су чврсто обећање Града да ће добити лифтове.

ОД ГРАДА ЧАК 20 ОДСТО ЗА УГРАДЊУ ЛИФТОВА: Станари заштићене меандер зграде у Блоку 21, ускоро ће добити помоћ

Вишеспратницама је неопходна санација, Фото М. Анђела

Град ће финансирати 20 одсто укупне цене радова, док ће остатак станари исплаћивати 10 година у месечним ратама преко уплатнице "Инфостана". Осим тога, надлежни у Граду потрудиће се да им обезбеде финансијера за реконструкцију фасаде, коју је одавно угрозио зуб времена.

Како за "Новости" објашњава управник стамбене заједнице на једном од улаза "ламеле" Зоран Ђукић, после учесталих састанака, надлежни су се заузели да реше проблеме зграде која је по заштитом.

- На састанку са замеником градоначелника Гораном Весићем, договорено је да уместо 10 одсто, Град финансира 20 одсто за уградњу лифтова - каже Ђукић. - Такође, они ће урадити бесплатан пројекат, тако да станари имају да отплате 80 одсто вредности радова.

Зоран Ђукић, Фото М. Анђела

С обзиром на то да је стање фасаде катастрофално, а станари немају средстава да сами финасирају њено уређење, надају се да ће атрактивност саме локације, односно могућност рекламирања, обезбедити новац за радове.

- Предлог Града је да нам нађу неку фирму која би се рекламирала на нашој згради, а да потом ми њима кроз неку разлику исплаћујемо новац за радове путем "Инфостана" или да им понудимо компензацију, односно рекламирање у замену за радове - наводи Ђукић.

ДЕВЕТ ЛАМЕЛА, УСЕЉЕНА 1966.

"МЕАНДЕР" зграда има девет ламела и усељена је 1966. године. Блок 21 који зграда чини, проглашен је просторном културно-историјском целином заједно са блоковима 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 и 30. Објекат је са годинама пропао, фасада се свакодневно круни и урушава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити