ОСНОВЦИ ПОНОВО У "ДЕСАНКИ": Град изашао у сусрет молби великог броја родитеља из насеља Земунске капије, опет ће се чути граја најмлађих

Б. Борисављевић

24. 01. 2022. у 12:27

НЕКАДАШЊА ОШ "Десанка Максимовић" у Земуну ће, после 12 година, поново отворити врата ђацима. Како сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту, у учионице ће се вратити најмлађи ђаци.

ОСНОВЦИ  ПОНОВО У  ДЕСАНКИ: Град изашао у сусрет молби великог броја родитеља из насеља Земунске капије, опет ће се чути граја најмлађих

Зграда у којој је Географски факултет, Фото Приватна архива

Још се разматра да ли ће то бити ученици од првог до четвртог или само прва два разреда.

Засад, за формирање одељења од петог до осмог разреда нема довољно ђака. Учионице, столарија и кров ће бити сређени за пријем школараца.

Реагујући на молбу грађана који живе у насељу Земунске капије да се, због повећања броја становника, школа поново отвори, надлежни из секретаријата су са колегама из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обишли објекат и разговарали са представницима Географског факултета, који тренутно користи простор.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, родитељи су се са правом бунили. Изградњом новог насеља у непосредној близини школе, повећан је и број деце предшколског и школског узраста, која морају да путују до прве школе, иако већ постоји у непосредној близини, али је затворена више од деценије.

- Обишли смо школу и утврдили да постоји пет слободних учионица и фискултурна сала, које не користе студенти - каже Гак.

- За ђаке нижих разреда ће постојати посебан улаз. Зграда има здраву основу, али ће бити реконструисана, сређене учионице, пресвучен кров, подови, замењена столарија. Према подацима која сам добио од удружења грађана који су радили анкету, у први разред би икало 49 деце, другом - 27, четвртом - 12, петом, шестом и седмом по 13, осмом - шест.

Славко Гак, Фото З. Јовановић

Има 29 предшколаца, а у вртићима 274 малишана.

Зграда ОШ "Десанка Максимовић" је, због малог броја ђака, 2010. године уступљена Географском факултету на коришћење. Али, у међувремену се ситуација променила и стигла је нова генерација малишана. Овде има највише деце рођене 2015. године.

Удружење "Иницијатива грађана Земуна" је, прошле године, покренуло петицију да се ђаци врате у у осмолетку.

Фото Д. Миловановић

КАПАЦИТЕТИ И БЕЗБЕДНОСТ

Ђаци који живе у овом делу Земуна, иду у осмолетке "Соња Маринковић" и " Михајло Пупин" на Галеници. Анкета међу становницима новог стамбеног блока показала је да само у овом делу има око 400 деце који иду или би требало да крену у школу.

Они наводе да ОШ "Соња Маринковић" има ограничене капацитете и може да прими око 30 ученика, док је "Михајло Пупин" удаљен неколико аутобуских станица, а ако се иде пешке, мора се прећи ауто-пут. Школа на Галеници је у близини насеља које се гради за припаднике Војске и полиције па ће, свакако, у будућности бити више заинтересованих ђака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића