ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА: Од Бетон хале до бастиона Светог Јакова

Б.Б.

23. 01. 2022. у 13:34

ИЗГРАДЊА прве зоне Линјског парка, од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова, почиње сутра, најавио је Горан Весић, заменик градоночелника. Следи и почетак градње и друге, а ускоро би требало да буде расписан тендер и за преосталиох осам, где ће радови почети средином године.

ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ЛИНИЈСКОГ ПАРКА: Од Бетон хале до бастиона Светог Јакова

Једно од решења дела оазе, Фото Беоинфо

Према речима весића, то ће бити највећи и најмодернији београдски парк који ће бити понос и доказ како се Београд мења и напредује. Линијски парк се гради тамо где су некада биле железничке шине које су одвајале Београд од његових река.  На дужини скоро пет километара биће подељен  на 10 зона. Прва зона почиње од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова, а друга зона ће бити од Бастиона Светог Јакова до СЦ 25.мај Милан Гале Мушкатировић.

- Од тих првих 10 зона, сутра почињемо да градимо прву, а затим и другу и њу ће градити 'Зеленило Београд' -рекао је он. - Ту постоје шетачка и бициклистичка стаза. Биће урађена нова пешачка стаза која ће бити одвојена зеленилом од бициклистичке,  сређене зелене површине,  засађено више десетина нових стабала, постављене клупе, парковски мобилијар. Поред тога биће парк ће иамти и трибине, тако да ће та зона бити зона за одмор и омиљено место на које ће Београђани долазити.

Заменик градоначелника је рекао да се чека да Секретаријат за инвестиције распише тендер за преосталих осам зона које ће почети да се раде, како очекује, средином године.

- Тако да ћемо у наредне две године завршити Линијски парк чија ће вредност бити више  50 милиона евра, али то ће бити парк који ће тотално променити живот становника тог дела града и показати колико се Београда развија и постаје конфорно место за живот  - поручио је Весић.

Он истиче да је у пројектовању линијског парка учествовало више десетина домаћих архитеката.

- Мој позив је свим домаћим архитектама и фирмама, када правимо такав пројекат, да учествују у њима - рекао је Весић. - Поносан сам што су Линијски парк пројектовале домаће архитекте и што ће га градити домаће фирме. Верујте ми ништа нећемо заостајати за чувеним парком Хајлајн у Њујорку или парком Зариађе у Москви који су нам били узори. Можемо да покажемо да наше архитекте и наше фирме могу да ураде тако велик посао

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРАЈ ЈУНА НОВИ РОК ЗА БУЛЕВАР: Време завршетка радова на другој етапи раковичке саобраћајнице Патријарха Павла