ГРОЦКУ ПРЕТВОРИО У ПРЕСТОНИЦУ ТРЕШАЊА: У дворишту Ранчићеве куће засађено стабло посвећено успомени на чувеног др Јована Јовановића

Јелена ДИНЧИЋ

23. 01. 2022. у 07:17

ЧУВЕНА трешња "докторка", која чува успомену на др Јована Јовановића, гинеколога акушера и првог српског модерног воћара, посађена је у башти Ранчићеве куће крајем децембра, како би успомена на лекара који је кумовао настанку грочанског и српског воћарства и даље била присутна пред очима бројних посетилаца и излетника.

ГРОЦКУ ПРЕТВОРИО У ПРЕСТОНИЦУ ТРЕШАЊА: У дворишту Ранчићеве куће засађено стабло посвећено успомени на чувеног др Јована Јовановића

Фото Приватна архива

Раскошни бехар и трешњин цвет у Гроцкој, престоници српског трешњарства, "малој Калифорнији" како је још зову, евоцира успомену на почетке савременог воћарства у Србији.

- Модерно српско воћарство почиње 20. веком и др Јованом Ј. Јовановићем, чувеним гинекологом, бечким ђаком - објашњава Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

- Био је један од пионира савремене гинеколошко-акушерске службе у Србији, оснивач београдске Школе за бабице и дворски лекар краљице Драге.

Фото З. Јовановић

Наша саговорница додаје и да је 1906. године на јавној лицитацији у Гроцкој купио 80 хектара земље и посадио плантаже трешње. Он на овом од давнина плодном и винородном тлу у периоду до 1908. године подиже засаде трешње са око 7.000 садница, које су по квалитету, крупноћи и родности биле најбоље у Србији.

Фото Архива

- То је био изузетан подухват, јер се у Гроцкој пре њега трешња није гајила за продају, а на овај начин, и на овом пространству нигде, а такву и толику плантажу под трешњом ни до данас нико није подигао, не само у Србији, већ ни на целом Балкану - истиче наша саговорница.

Фото З. Јовановић

До тада је овај крај Гроцке, сем по виноградарству, био искључиво познат по сточарству и ратарству. Најприсутнија је била француска сорта лионска рана али и друге, гермердорфска и хеделфингенска. Била су то тешка имена, па су убрзо добиле надимке "докторка", "керминка" и "ерц", потоње две због боје сока и облика плода.

Зорица Атић, Фото Приватна архива

Грочане је задужио и тиме што 1909. оснива Среско породилиште у Гроцкој. У народу је отуд остао познат као "женски доктор", а његова трешња, француска сорта лионска рана, по њему је добила име докторка.

Гроцку често зову "мала Калифорнија", Фото В. Ж.

РИТОПЕК

ГРОЧАНСКО насеље Ритопек, које се налази непосредно поред Дунава, данас је познато као долина трешања. Овде се највише узгаја ово воће, а недавно је после скоро 20 година поново покренута манифестација "Дани трешања у Ритопеку", која је окупила воћаре из свих крајева наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)