ПРОТА ГЛАЂУ ТРАЖИ ИЗЛАЗ? Део Гламочке беспуће откако је град продао плац где је некада био пут

Ј. ДИНЧИЋ

21. 01. 2022. у 09:23 >> 12:18

КОЛИКО пута је грађевинска инспекција затварала градилиште у Гламочкој улици на Звездари и стопирала радове, не може ни да се изброји.

ПРОТА ГЛАЂУ ТРАЖИ ИЗЛАЗ? Део Гламочке беспуће откако је град продао плац где је некада био пут

Ратко Николић, Фото З. Јовановић

Упркос бројним забранама, инвеститор је увек настављао радове који су у потпуности затворили пролаз, односно привремени пут који се овде налазио деценијама. И који је Град приватнику продао као плац у свом власништву.

Поједини грађани су се у међувремену снашли, што уз помоћ Града што Општине, и добили излаз, али без пролаза и "зазидан" и даље је остао плац свештеника у пензији Ратка Николића. Ова породица не може из свог дворишта на улицу којом су пролазили скоро осамдесет година.

- Дуже од пола године не можемо да изађемо из дворишта аутомобилом, недавно кад је пао онај снег осећали смо се као да смо у пећини, није нам било мрдања. Питам све надлежне, када ћете ме ослободити? Долазили су и инспекција и комунална милиција и обећавали да ће се све разрешити, али ништа од тога - каже прота. - Ако се овако настави, ја ћу у понедељак пред градску кућу, да штрајкујем глађу у својој осамдесетој години, јер ништа ми друго не преостаје.

Фото Архива

Свештеникови и проблеми комшија почели су и пре градње на плацу који је Град продао једном грађанину без обзира на то што се овде деценијама налазио пут. Очигледно неуцртан и нелегалан. Осим због градње на бившем путу, свештеник је зазидан већ самом чињеницом да је пут претворен у плац друге особе која на њему зида делимично бесправно. Наиме, Секретаријат за инспекцијске послове је од августа, кад је градња на приватном плацу, односно бившем путу, започета, утврдила да инвеститор поседује решење којим се одобравају радови на реконструкцији објекта на овом земљишту, као и пријаву о почетку радова.

Фото Архива

- Инспектор је утврдио да је инвеститор одступио од издатог решења ГО Звездара и извео радове за које је неопходно прибавити грађевинску дозволу из Закона о планирању и изградњи - објашњавају у Секретаријату за инспекцијске послове. - Донето је решење којим се инвеститору налаже обустава радова одмах по обавештавању као и прибављање грађевинске дозволе у року од 30 дана.

Вандредним инспекцијским надзором утврђено је да је инвеститор наставио са извођењем радова након изречене мере обуставе, па је донето решење о уклањању изведених бесправних радова које је у поступку уручења. По достављању доказа о приспелом решењу, грађевински инспектор ће у зависности од утврђеног чињеничног стања предузети даље мере из своје надлежноссти.

По свему судећи, градња није једини проблем "зазиданог" свештеника. И да ње нема, ова породица би морала туђи плац да користи као пут. Зато би Општина и Град морали да пронађу решење какво су нашли за неколико породица из исте улице, отворивши им излаз мимо туђег плаца.

РАДОВИ У ДЕЦЕМБРУ

ПОСЛЕДЊИ пут о овом проблему "Новости" су писале у децембру прошле године када су неимари варили конструкцију на коју ће бити постављени панели, како би био проширен објекат намењен техничком прегледу возила који се овде гради. Радови су се спроводили упркос траци о затвореном градилишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗАБРАНИ ОДБОРНИЦИ У КЛУПАМА ОД 11. ЈУНА: Никола Никодијевић најавио термин одржавања конститутивне седнице Скупштине града Београда