ПОВРЕЂЕНИМА ЋЕ "ПИЈАЦЕ" ДАТИ ОДШТЕТУ: После несреће у тржници "Стари Меркатор" продавци поново за тезгама, мајстори рашчишћавају порушено

А. В. В. - Ј. Д.

20. 01. 2022. у 08:51

ДАН после несреће која се јуче догодила у објекту пијаце "Стари Меркатор", када се обрушила оплата за вентилацију, продавци су се вратили на своја радна места, док су мајстори рашчишћавали порушене делове зграде. Како је јуче истакао градоначелник Зоран Радојичић, четири жене које су овом приликом повређене после указане лекарске помоћи пуштене су кући, док ће ЈКП "Градске пијаце" њима и њиховим породицама исплатити одштету. Исто предузеће биће задужено и за поправку објекта.

ПОВРЕЂЕНИМА ЋЕ ПИЈАЦЕ ДАТИ ОДШТЕТУ: После несреће у тржници Стари Меркатор продавци поново за тезгама, мајстори рашчишћавају порушено

Фото М. Анђела

- Најважније је да нико није у животној опасности - рекао је Радојичић. - Разговарали смо са директором "Градских пијаца" и ово предузеће ће свим повређенима и њиховим породицама исплатити одштету. Иначе, овај објекат је изграђен 1972. године, власник је Република, док ЈКП "Градске пијаце" користи пијачни простор, управља њиме и обавља контролу. Ништа није указивало на то да може доћи до одвајања облоге вентилације. Сигуран сам да ће истрага која је у току дати потребне одговоре.

Први човек града поручио је да је тренутно у току процена материјалне штете и да ће ЈКП "Градске пијаце" из средстава текућег одржавања санирати и поправити објекат.

Репортери "Новости" јуче су у новобеоградској тржници затекли раднике који су рашчишћавали неред у доњем делу објекта где се десила несрећа. Инцидент није пореметио продавце који су јуче уредно били на својим радним местима као да се дан раније ништа није догодило.

- Јуче ујутру су дошли мајстори и кренули да рашчишћавају тај доњи део где је пао зид - кажу нам трговци из "Старог Меркатора". - Колико дуго радимо овде, никада се ништа слично није десило код нас на пијаци. Уплашили смо се, то је грунуло као да је бомба пала на зграду!

Подсетимо, несрећа се догодила прекјуче око 11.00 часова у доњем делу тржнице када се обрушило око стотину квадрата тешке оплате. Овом приликом повређене су Љубинка А. (74), која је задобила повреде у пределу грудног коша, Соња П. (45) и Зорица Ђ. (79), које имају повреде главе, и Гордана П. (66) која је задобила отворени прелом леве руке.

Како су посведочили очевици, све се догодило у секунди, у делу где се продају месо, риба, млечни производи и јаја. Када се срушила оплата затрпала је једну од повређених жена, а да би је избавили из рушевине ватрогасци су морали да секу плочу.

На место несреће у уторак су биле упућена три ватрогасна возила, две екипе Хитне помоћи и полиција.

ВЕСИЋ: ОБНОВУ КОЧИЛО ВЛАСНИШТВО

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић јуче је истакао да ће Град предузети све мере да се овакве несреће сведу на минимум. Он је навео да је зграда Старог Меркатора стара, као и да је њену обнову отежавало то што је у власништву како државних фирми, тако и приватних компанија и оних који су у стечају.

ТУЖИЛАШТВО

КАКО "Новости" незванично сазнају, Треће основно јавно тужилаштво у Београду наложило је надлежнима да предузму све мере и испитају узрок и могуће факторе који су довели до тога да се обруши оплата у објекту пијаце "Стари Меркатор". Такође, у истрази везаној за овај инцидент учествује и грађевинска инспекција, полиција предузима све мере и прикупља обавештењаа. Биће саслушани и неки од очевидаца. (Ј. Д. Љ.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)