ВОЈНИЦИ ПЛИВАЈУ ЗА КРСТ: Богојављенско надметање одржаће се данас на неколико локација у граду

А. В. В.

19. 01. 2022. у 06:47

ТРАДИЦИОНАЛНО пливање за богојављенски крст одржаће се данас на неколико локација у Београду.

ВОЈНИЦИ ПЛИВАЈУ ЗА КРСТ: Богојављенско надметање одржаће се данас на неколико локација у граду

Стаза којом се плива дугачка је 33 метра, Фото И. Маринковић

Први ће у воду ући Лазаревчани у 11.00, док ће се тачно у подне остали најхрабрији момци и девојке надметати широм престонице за симболичну награду на Сава променади, у Земуну, Гроцкој и у Сурчину.

Припадници Војске Србије за часни крст пливаће у Сави, где ће на променади, код ресторана "Саванова", у присуству свештеника ВС, гардиста и ратног брода другог реда речне флотиле бити уприличена ова манифестација у организацији Савеза проналазача.

У Лазаревцу најхрабрији пливачи надметаће се за часни крст у језеру Очага на трци дугачкој 33 метра. Сви учесници пре надметања морали су да обаве лекарски преглед у општинском Дому здравља.

Уочи надметања, у Цркви свете тројице у Гроцкој биће одржана служба у 8.00, после које ће из порте кренути Богојављанска литија. После молитве за пливаче, грађани ће на Дунавском кеју отпочети такмичење. Организатори су за победника трке припремили златан крст од 3,3 грама који по традицији дарују грочанске златаре.

Фото Н. Живановић

До часног крста на Бечменском језеру данас ће пливати чак 70 Сурчинаца. Грађани ће се уочи трке окупити на литургији под кровом Храма Светог Саве у Бечмену у 9.30. До језера ће кроз центар села касније ићи предвођени коњаницима и осталим посетиоцима манифестације коју по десети пут организују ГО Сурчин и Туристичка организација ове општине. Свим учесници после такмичења добиће поклоне, захвалнице и медаље на свечаности у парохијском дому.

За разлику од осталих, у Земуну неће бити литије због епидемије, док ће празнична трка бити одржана на Богојављанском платоу, код ресторана "Венеција" на Земунском кеју.

ОТКАЗАНО УЧЕШЋЕ НА "ТАШУ"

ПО одлуци патријарха Порфирија, Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке због тешке епидемиолошке ситуације отказао је јучерашње учешће у организацији пливања за часни крст на базену "Ташмајдан", у којој је требало да учествују основци. Из истог разлога, традиционално пливање на Ади Циганлији је отказано, али ће празник на Чукарици бити обележен светом литургијом у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАМТИМО ЈЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ БЛАГА: Ова глумица је рођена сестра Ивице Дачића (ФОТО)