ШКОЛА КУПИЛА, ХРВАТСКА ОТЕЛА: ОШ "Јован Стерија Поповић" остала без одмаралишта у Каштелу Старом

Б. Борисављевић

18. 01. 2022. у 06:47

ОСНОВНА школа "Јован Стерија Поповић" остала је без свог одмаралишта у Каштелу Старом! Пред Нову годину, тачније 17. децембра, на адресу школе је стигло решење Општинског суда у Сплиту да су прва власништа на објекту укњижена на Републику Хрватску.

ШКОЛА КУПИЛА, ХРВАТСКА ОТЕЛА: ОШ Јован Стерија Поповић остала без одмаралишта у Каштелу Старом

Основна школа "Јован Стерија Поповић", Фото Принтскрин

Одмах је реаговао Секретаријат за образовање и дечју заштиту и пружио школи сву неопходну подршку, како би се сачувала наша имовина. Ангажовани су адвокати у Хрватској, који су већ уложили жалбу.

Према речима Дејана Павковића, директора школе, купопродајни уговор између школе и власника објекта је склопљен 16. јуна 1967. године. Далматинску вилу са двориштем у близини мора, за тадашњих 200.000 динара, купили су запослени, у сарадњи са Општином и Црвеним крстом, али је већински учествовала школа. Објекат је преуређен и направљен је мали кошаркашки терен.

- До краја осамдесетих година, односно избијања сукоба, објекат је био пун током целе године - прича Павковић.

- Лети су одлазила деца слабијег материјалног статуса, која су боравила на мору са наставницима по две-три недеље. У зимском периоду, одмаралиште су користили спортисти за припреме. Вила се налази у непосредној близини мора.

Фото Принтскрин

Павковић истиче да објекат није поклоњен, већ купљен од приватног лица. Он додаје, да су за жалбени поступак морали да ангажују хрватске адвокате, јер то не могу да учине њихове колеге из Србије. Иако је решење суда стигло непосредно пред католички Божић, а рок за жалбу је био 14 дана, успели су да испоштују све рокове.

- Успели смо да се уклопимо, захваљујући помоћи Секретаријата за образовање и дечју заштиту - каже Павковић.

- Секретар Славко Гак нам је отворио врата и рекао све што вам треба, тражите. Веома је важно да вас неко подржи у овом поступку, у коме желимо да заштитимо имовину која је наша и коју смо купили.

Од избијања ратних сукоба, нико из Хрватске није контактирао са школом, само су обавестили да им је одузето власништво.

НЕ МОЖЕ ТО ТАКО!

- Када ме је директор обавестио, одмах сам рекао да уложе жалбу - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

- Учинићемо све што треба да вратимо имовину која припада школи. Не може тек тако, преко ноћи, да се прекрижи нешто што је наше. Ово је преседан! Рекли су нам да не може да нас заступа наше правосуђе, наше правобранилашто. Директору сам рекао да ангажују хрватског адвоката, Град ће сносити све трошкове. Имовина вреди бар два-три милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)