ТЕНДЕР НА ПРОЛЕЋЕ, РАДОВИ НА ЛЕТО: После доградње, зграда Хитне помоћи ће бити четири пута већа него сада

Б. Борисављевић

17. 01. 2022. у 07:52

У ПРВОЈ половини ове године очекује се почетак радова на реконструкцији зграде Хитне помоћи, открива, за "Новости", градоначелник проф. др Зоран Радојичић. Иако ће радови трајати минимум две године, Београђани то неће ни осетити, пошто ће све време Завод за хитну медицинску помоћ радити нормално и пружати помоћ најугроженијима.

ТЕНДЕР НА ПРОЛЕЋЕ, РАДОВИ НА ЛЕТО: После доградње, зграда Хитне помоћи ће бити четири пута већа него сада

Фото М. Анђела

Према речима др Радојичића, у току је финализација израде техничке документације а потом, у првом кварталу, следи расписивање тендера за извођача радова. Он наводи да је Хитна помоћ у републичкој надлежности, али с обзиром на то да је Град Београд почео овај пројекат заједно са Европском банком за обнову и развој као ИПА пројекат пре неколико година, у овом тренутку је укључен у реализацију.

- Биће дограђено око 5.100 нових квадрата на Блоку А - каже Радојичић. - Приземна гаража од 1.100 метара квадратних ће бити срушена, а на њеном месту ће се градити нови објекат већег габарита. У основи се повећава и спратност објекта за још два спрата, уз могућност надоградње и трећег. Укупна бруто квадратура Блока А, након доградње износиће 6.200 квадрата. Такође, комплетно се реконструишу блокови Б и Ц. Пројектом је предвиђено да ће, када радови у потпуности буду завршени, Хитна помоћ имати више од 10.000 метара квадратних.

Радојичић наводи да се ова инвестиција реализује уз помоћ ЕБРД, која ће обезбедити 11 милиона евра бесповратних средстава и пет милиона евра кредита за реконструкцију Хитне помоћи, али и Студентске поликлинике и стационара и Библитеке града Београда.

- Доградњом у блоку А биће проширени капацитети гараже за смештај већег броја санитетских возила, а Београђани ће добити и савремени кол-центар - наглашава Радојичић. - У згради ће се налазити регионални едукативни центар ургентне медицине за целу Србију, као и нови простор намењен администрацији Хитне помоћи. Пројектовани су и нови улази у објекат, одвојени за аутомобиле и пешаке, чиме ће бити омогућено брже збрињавање пацијената.

Како истиче Радојичић, у Блоку Б ће бити реконструисано 2.050 квадрата. Поред медицинско-технолошких проширења, примењени су потребни стандарди енергетске ефикасности - замена фасаде, спољне и унутрашње столарије, подних и кровних покривача, замена термотехничких, хидротехничких и електроинсталација. У Блоку Ц ће се радити 1.740 квадрата, а ново рухо добиће радионица, ресторан, гардероба и остали садржаја за запослене, уз примену потребних мера енергетске ефикасности.

- Доградњом и реконструкцијом сва три блока Хитне помоћи обезбедиће се повећање капацитета за прихват пацијената којима је потребна ургентна медицинска помоћ, бржи одзив особља Хитне помоћи, знатно боља технолошка функционалност сваког од блокова Хитне помоћи и комфорнији услови за пацијенте и запослене - каже градоначелник.

ПРВО ГАРАЖА

Наш саговорник наводи да ће прво бити срушен постојећи објекат гараже у Блоку А, квадратуре 1.100 квадрата. Након тога, почеће изградња и доградња новог на истом месту, укупне бруто квадратуре од око 6.200 метара квадратних.

БЕЗ ПРЕКИДА РАДА

- Хитна помоћи неће прекидати рад, током изградње и реконструкције комплекса, па ће се стога радови одвијати у две фазе - истиче градоначелник. - У склопу тендерске документације је припремљен елаборат функционисања служби Хитне помоћи, током изградње и реконструкције, који детаљно прецизира активности и обавезе, како извођача радова тако и корисника, а све у циљу несметаног функционисања свих служби Хитне помоћи током извођења радова.

ЗА 300 ЗАПОСЛЕНИХ

Зграда Хитне помоћи ће, после доградње и реконструкције, бити четири пута већа од садашње. Објекат је прављен за неупоредиво мање становника престонице и 300 запослених. У међувремену, број лекара, медицинског и осталог особља, је повећан три пута, као и број становника Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве