"ЦЕНТРАЛНО" ДОБИЈА ЈОШ 10.000 ГРАЂАНА: Ана Брнабић и Горан Весић најавили нова улагања у Обреновцу

Ана Војиновић

16. 01. 2022. у 06:47

ТОПЛОТНА мрежа у Обреновцу у наредном периоду биће проширена, чиме ће минимум 10.000 становника ове општине добити централно даљинско грејање. Ово је у суботу приликом обиласка новог диспечерског центра ЈКП "Топловод Обреновац" најавила премијерка Србије Ана Брнабић.

ЦЕНТРАЛНО ДОБИЈА ЈОШ 10.000 ГРАЂАНА: Ана Брнабић и Горан Весић најавили нова улагања у Обреновцу

Ана Брнабић, Мирослав Чучковић (у средини) и Горан Весић у Диспечерском центру / Фото Танјуг

- До сада смо у Обреновцу имали 970.000 квадратних метара покривених централним грејањем. Захваљујући пројекту који је покренуо Обреновац са Електропривредом Републике Србије имаћемо још милион квадратних метара покривених системом централног грејања. То ће омогућити да најмање још 10.000 становника Обреновца добије централно грејање и комфорнији и лакши живот. Такође ће свима нама у Београду омогућити да имамо чистији ваздух јер су један од основних проблема квалитета ваздуха индивидуална ложишта - поручила је Брнабићева, додавши да је вредност овог пројеката око 12 милиона евра.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић овом приликом је истакао да је топлодалековод веома важан пројекат за Београд.

- Обреновац ће сада дуплирати капацитете, блокови 1 и 2 су за снабдевање Обреновца топлотном енергијом, а други за Београд. То значи да ТЕНТ има могућност да снабдева и Обреновац и један део Београда, што ће се и десити. Завршили смо комплетну експропријацију, уговор је потписан, ЕПС је расписао неопходне тендере, Град је такође потписао уговоре, тако да очекујемо да на пролеће почну први радови како би топлодалековод био завршен - рекао је Весић.

Он је додао да очекује да ће топлодалековод бити у функцији до 2023. године и да ћемо тада, како је истакао, за око 35 одсто смањити куповину гаса.

- С друге стране, 97 одсто наших топлана је на гас, те и тако дајемо допринос заштити животне средине. Осим тога, топлану Коњарник смо већ повезали, у новембру ће бити у функцији, са депонијом Винча где ће се из комуналног отпада такође производити топлотна енергија, што ће смањити куповину гаса за око шест одсто - навео је Весић.

Други човек града истакао је и да се од свих приградских општина Обреновац најбрже развија, као и да ће у наредном периоду добити нову пијацу, као и да ће пругу која је предвиђена од Земуна до Сурчина продужити до Обреновца, чиме ће грађани добити још једну везу до Београда. Догађају су присуствовали и председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић и директор ЈКП "Топловод Обреновац" Борис Ивковић.

СТИЖЕ ВОДА У ШКОЛИ У ВУКИЋЕВИЦИ

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић најавио је да ће кроз пројекат "Чиста Србија" 75 одсто општине Обреновац током ове и наредне године бити покривено канализационом мрежом.

- Остаће само шест месних заједница без канализације што ћемо решавати посебним канализационим системима, али суштински смо на прагу да решимо проблем канализације. У овој општини до краја године свака кућа ће имати воду. Већ за Светог Саву пустићемо воду у основној школи у Вукићевици - рекао је Весић.

ЗАХВАЛНОСТ ГРЧИЋУ

Премијерка је захвалила ЕПС што је покренуо и финансирао пројекат заштите животне средине, чија је вредност око 12 милиона евра.

- Желим да се захвалим Милораду Грчићу на свему што је урадио и иницијативи коју је имао као в.д. директора ЕПС да се прошири систем даљинског грејања - рекла је Брнабићева новинарима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)