ПЛАТА 50.000 ДИНАРА: Од другог полугодишта зараде учитеља у продуженом боравку биће увећане

Б. Борисављевић

12. 01. 2022. у 07:52

УЧИТЕЉИЦАМА и учитељима који раде у продуженом боравку ће, од другог полугодишта, плата бити увећана за скоро 50 одсто, потврђено нам је у Секретаријату за образовање и дечију заштиту.

ПЛАТА 50.000 ДИНАРА: Од другог полугодишта зараде учитеља у продуженом боравку биће увећане

Ово је друго певећање зарада за ову групу просветара, Фото И. Маринковић

Тако ће "износ" на рачуну, уместо садашњег минималца износити око 50.000 динара. Град, тренутно, финансира зараде за 195 наставника у продуженом боравку у 84 школе и 101 учитеља за први и други разред у 60 школа, а из касе Секретаријата се за ове намене издваја више од 150 милиона динара у школској години. У односу на лане, број наставника на "платном списку" је повећан са 285 на 296.

Број просветних радника који раде са ученицима нижих разреда пре или после наставе у последње три године се повећава. Ово је друго повећање зарада за ову групу просветара.

Њима је, на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту, пре две године дуплиран износ дневнице, која је износила 833 динара.

- Нашли смо начин за повећање плата учитеља запослених у продуженом боравку по моделу запослених у градској управи, који раде по уговорима о делу - каже Славко Гак, секретар за образовање.

- Дневница ће бити повећана са садашњих 1.666 динара на око 2.300 динара, што је значајно увећање. Иницирали смо повећање, јер сматрамо да је оправдано и неопходно.

Након вртића, најмлађи још не могу да остају сами код куће и за децу тог узраста је омогућавање продуженог боравка у школама од огромног значаја. Заиста имамо разумевања за то и желимо да учитељима у боравку побољшамо услове, рада јер су веома важан део процеса образовања.

Фото Д. Дозет

Град финансира плате учитељица и учитеља, који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред, а делом и за први и други. Са децом у боравку раде професори разредне наставе, учитељи које ангажују школе, а заинтересовани родитељи се пријављују почетком септембра. Интересовање за овај облик наставе је огромно јер значајно олакшава родитељима, али због ограничених могућности, нису све школе у могућности да изађу у сусрет мамама и татама.

Да би једна школа пружила услугу продуженог боравка деце, потребно је да за то има адекватан простор, опрему и наставна средстава. Иницијативу покреће Савет родитеља, а неопходно је да "зелено светло" да Наставничко веће, а коначну одлуку доноси школски одбор.

ПЛАЋАЈУ СЕ УЖИНА И РУЧАК

БРОЈ деце у боравку се повећава из године у годину. У прошлој школској години, у школама које су имале потребу за овим видом наставе боравило је између 7.000 и 8.000 деце у 295 група. Ако се томе придода и број деце чије учитеље у боравку финансира Министарство, укупан број је већи.

Продужени боравак је бесплатан, а родитељи плаћају ужину и ручак, у зависности од тога како је исхрана организована у школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...