ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ: Београд ускоро добија још пет заштићених културно-историјских целина

Novosti online

07. 12. 2021. у 13:36

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је Завод за заштиту споменика културе Града Београда где је са директорком Завода Оливером Вучковић разговарао о значају активности ове градске институције за очување културно-историјских знаменитости престонице.

ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ: Београд ускоро добија још пет заштићених културно-историјских целина

Зоран Радојичић

– Данас сам приликом ове посете желео пре свега да захвалим запосленима који раде у овој институцији са директорком Оливером Вучковић на челу и да укажем јавности на то колико је њихов рад значајан за очување културног и историјског наслеђа нашег града. Око 50 стручњака овог завода раде врло значајан посао за град. Важно је да Град Београд са једне стране негује своју традицију, своје културно-историјске објекте и целине, да их чува, а самим тим и утиче на даљи развој града. Данас смо разговарали и о томе како Град може да пружи додатну подршку овој институцији с обзиром на њен значај – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је додао да је историја ове институције дуга преко 60 година.

– Нажалост, прошле године због пандемије вируса корона није било могуће прославити овај значајан јубилеј. Завод је успео да за само пет година допринесе томе да значајан број културно-историјских целина буде заштићен. Желим да истакнем да је од оснивања Завода за заштиту споменика културе Града Београда 1960 па до деведесетих година 20. века заштићено укупно девет просторно културно-историјских целина. У периоду од деведесетих година 20. века до 2017. године није утврђена ниједна целина. Од 2017. године фокус је на заштити непокретног културног наслеђа, тако да је интензивиран рад на утврђивању просторно културно-историјских целина, како би се сачували вредни и значајни простори и трајно обезбедила њихова адекватна заштита – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да је у периоду од 2017. до 2021. године утврђено десет просторно културно-историјских целина.

– Утврђивање просторно културно-историјских целина за културна добра подразумева обиман и дуготрајан рад, истраживачки рад на терену, у архивима, формирање базе података, дефинисање мера заштите и бројне друге веома важне и сложене научне процедуре. Када неки део града буде проглашен за заштићену културно-историјску целину, постоје веома јасна правила шта је на одређеном простору, као и на сваком појединачном кућном броју, објекту дозвољено, а шта забрањено да се ради. На изузетно високовреднованим објектима могући су једино и искључиво конзерваторско-рестаураторски методи који чувају њихов изворни изглед и аутентичност – нагласио је Радојичић.

Градоначелник је најавио да ће ускоро још пет културно-историјских целина града добити статус заштићеног културног добра.

– Просторне целине које су у поступцима утврђивања за културно добро су: Крунска улица на Врачару (чека се одлука Владе Републике Србије), Стара Палилула, Блокови 1 и 2 на Новом Београду, Котеж Неимар на Врачару и Савамала на Савском венцу.

Задовољан сам због тога што овај посао напредује и што ће Београд заштити ове значајне и вредне културно-историјске целине. Ово значи да ће инвеститори који желе да граде или да реконструишу објекте у овим целинама, морати то да раде под условима које издаје Завод за заштиту споменика културе Града Београда. Тако ћемо културно-историјске целине инкорпорирати у развој града који никако не сме да доведе до нестанка културних добара – закључио је градоначелник Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)