НА СТАРОЈ АДРЕСИ ДО ДЕЦЕМБРА 2022: Ускоро потписивање уговора за зидање после урушавања у Видовданској 2а

М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 12. 2021. у 07:52

НА месту урушене зграде у Видовданској 2а на Врачару већ крајем следеће године требало би да буде саграђена нова грађевина.

НА СТАРОЈ АДРЕСИ  ДО ДЕЦЕМБРА 2022: Ускоро потписивање уговора за зидање после урушавања у Видовданској 2а

Фото З. Јовановић

Тада би и станари који су свој привремени дом пронашли у становима у власништву Града могли да се уселе у своје нове станове. Како, за "Новости", открива заменик градоначелника Горан Весић, потписивање уговора са станарима који су се иселили из небезбедног стамбеног објекта очекује се врло брзо, док је пројектовање нове зграде већ започето.

Да Град није заборавио станаре из Видовданске, тврди Весић и истиче да је тренутни застој у даљем решавању стамбеног питања станара оставинска расправа која је у току. Када ова процедура буде завршена, уследиће и потписивање уговора са станарима.

- Један од власника станова треба да реши оставинску расправу и то ће се догодити врло брзо - каже Весић.

- Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу већ пројектује зграду, јер већ имамо све податке, па то не мора да се чека. Након потписивања уговора, биће спремно све за добијање грађевинске дозволе и почетак градње. Очекујемо да та зграда буде брзо завршена, јер је мала. Станари би могли да се уселе крајем 2022. године.

Међутим, како објашњава заменик градоначелника, нису се сви станари определи за станове на месту њихове старе зграде.

- С обзиром на то да је Дирекција гради, они ће моћи да бирају да ли желе стан у тој згради или некој другој коју такође ради Дирекција - објашњава заменик градоначелника.

- Постоји нека зграда у близини Видовданске, у Грочанској, па постоји могућност да поједини станари прихвате ту опцију.

Нова грађевина требало би да буде површине од око 1.200 квадрата, од чега ће око 600 бити намењено досадашњим станарима Видовданске 2а, док ће остало бити за комерцијалне сврхе односно продају на тржишту.

- Само под тим условима да Дирекција гради зграду, Град је могао да омогући њима станове, јер на основу тога што им је зграда урушена, то није могуће. Они су били једногласни у својој одлуци и пристали на ту опцију, тако да ће сходно томе, добити и своје нове станове.

Горан Весић, Фото Танјуг

Станари Видовданске улице након што им се зграда у којој су живели урушила због градње на суседној парцели, добили су привремени смештај у хотелу "Славија". Након тога, уселили су у станове у својини Града на Вождовцу.

- Урадили смо све што је било до нас, обезбедили смо им смештај - каже Весић.

- Помогли им при опремању станова, куповини технике, намештаја. Разумем да су многима успомене остале у старим домовима, али ово је оно што је Град могао да учини. Иако им је у тој згради остао део живота, они ће имати боље станове у односу на оне у којима су живели, а зграде ће имати и гаражу, коју стара није имала.

МУП ДА ШТИТИ ИМОВИНУ

НЕБЕЗБЕДНА зграда у Видовданској 2а недавно је обијена, а лопови су из станова однели бројне вредности и успомене станара. Они су, потом, своје ствари проналазили на тезгама на Каленић пијаци.

- Град нема ингеренције да заштити имовину станара, за то је надлежан МУП - рекао је Весић.

На питања "Новости" МУП о овом случају одговоре нисмо добили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)