"ЗЛАТНА" НАЛЕПНИЦА: Све траженије право на резервисано паркинг место уз адекватну ознаку

А. ВОЈИНОВИЋ

02. 12. 2021. у 16:20

ДА би на јавним градским паркиралиштима могли бесплатно да користе место резервисано за особе са инвалидитетом, родитељи или старатељи морају да поседују важећу инвалидску налепницу.

ЗЛАТНА НАЛЕПНИЦА: Све траженије право на резервисано паркинг место уз адекватну ознаку

Фото А. Станковић

Током претходних година Градском секретаријату за социјалну заштиту грађани су поднели више од 2.700 захтева за добијање ове ознаке, од којих је право остварило 2.550 особа са посебним потребама. Према подацима из градске управе, сваке године све је већи је број грађана који надлежнима затраже ову налепницу.

- Секретаријат за социјалну заштиту као надлежни орган одлучује о признавању права на бесплатно коришћење обележених паркинг-места на јавним општим паркиралиштима на територији Београда у складу са Правилником - кажу за "Новости" у овом секретаријату.

- Ово право може да оствари особа са инвалидитетом под условом да има пребивалиште у Београду и да је власник (или корисник) возила на основу уговора о лизингу. Уколико је власник возила члан уже породице корисника (родитељ, старатељ, хранитељ, брачни друг, ванбрачни партнер или дете) поред саобраћајне дозволе, односно уговора о лизингу, потребно је да достави и другу документацију ако се возило не користи у сврху обављања делатности, и то личну карту корисника и члана уже породице (морају бити на истој адреси пребивалишта).

Према протоколу, инвалидска налепница добија се само за један аутомобил, тако да уколико породица има више четвороточкаша не може да рачуна на додатну ознаку. Осим тога, како прецизирају у Градској управи, возило са налепницом сме да користи особа са инвалидитетом или њен пратилац, али само у присуству особе са инвалидитетом.

- У 2021. години (до 18. новембра) више од 1.900 корисника је поднело захтев за налепнице, од којих је признато право за 1.800 особа са инвалидитетом. Напомињемо да је у складу са Закључком Владе Републике Србије продужено важење инвалидских паркинг-карата из 2020. године и за календарску 2021. годину. Али, запажено је да се сваке године повећава број поднетих захтева - кажу у овом секретаријату.

Бахати возачи често не поштују ознаке, Фото Д. Дозет

Власници возила који имају инвалидску налепницу на општим уличним паркиралиштима у граду своје аутомобиле могу да паркирају бесплатно и неограничено. А како је резервисан простор за особе са посебним потребама претежно смештен близу улаза у зграду, или јавне гараже, није реткост да се ту паркирају возачи не марећи за праве кориснике.

КАЗНЕ ЗА 1.138 ВОЗАЧА

МЕСТА резервисана за особе са инвалидитетом у престоници редовно заузимају бахати возачи, о чему је наш лист недавно писао. Према подацима из Градског секретаријата за послове комуналне милиције од почетка 2021. године, комунални милиционари због непрописног паркирања написали су укупно 1.138 прекршајних налога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)