КОЛЕКТОР У БОЛЕЧУ СПАС ЗА ПЕТ НАСЕЉА: Приградска општина планира да конкурише за пројекат "Чистија Србија"

Ј. Д.

01. 12. 2021. у 07:52

НА територији општине Гроцка не постоји ниједно постројење за прераду отпадних вода, а чак 91 километар канализационе мреже није уцртан у катастар, односно није изграђен по прописима.

КОЛЕКТОР У БОЛЕЧУ СПАС ЗА ПЕТ НАСЕЉА: Приградска општина планира да конкурише за пројекат Чистија Србија

Фото П. Милошевић

Како би се овај проблем решио, општина планира да се прикључи реализацији пројекта "Чистија Србија" којим Влада планира да у преко 80 локалних самоуправа за пет година изгради комуналну инфраструктуру и постројења за третман и прераду отпадних вода.

Услов за аплицирање је израда топографских подлога које обезбеђује Републички катастар и геодетско снимање, затим израда планске документације у виду урбанистичких пројеката или планова детаљне регулације и решавање имовине, односно експропријација. Тим поводом надлежни су разговарали са представницима општине Обреновац која је конкурисала у првој фази конкурса.

- Примарни колектор отпадних вода на територији наше општине јесте Болечки канализациони систем који представља главни магистрални колектор за насеља Врчин, Лештане, Болеч, Винча и Калуђерица - објашњавају надлежни из Гроцке.

- Он ће се протезати са обе стране реке Болечице до постројења за прераду отпадних вода које треба да се изгради на Дунаву.

Процељена вредност постоења је од 11 до 13 милиона евра, Фото Архива Новости

Замишљено је да се вода из овог постројења даље транспортује до Великог Села на коначну прераду. За реализацију овог пројекта усвојен је План детаљне регулације, односно за примарне објекте прве фазе за општине Вождовац, Звездара и Гроцка. Процењена вредност колектора уз реку Болечицу без постројења износи од 11 до 13 милиона евра. Дужина постројења кроз Калуђерицу и Лештане биће 113 километара, а процењена вредност је нешто преко 27 милиона евра, док на то треба додати и цену постројења у износу од 8,2 милиона евра.

Такође, израђено је и идејно решење канализационог система за Калуђерицу са постројењем за прераду отпадних вода у зони реке Болечице.

САРАДЊА

РЕАЛИЗАЦИЈА највећег пројекта изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре, "Чистија Србија" започела је у августу. Тада је потписан анекс између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, кинеских инвеститора ЦБРЦ и представника првих 14 локалних самоуправа од којих ће реализација пројекта и започети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)