СВЕШТЕНИК ЗАЗИДАН ЈОШ ПРЕ ТРИ МЕСЕЦА: Због бесправних радова у Гламочкој 15 на Звездари и даље трпе житељи

М. СТАНОЈКОВИЋ

01. 12. 2021. у 08:51

РАТКО Николић, свештеник у пензији већ три месеца, до средине августа, зазидан је у свом дворишту пошто инвеститор-комшија гради у Гламочкој 15 на Звездари.

СВЕШТЕНИК ЗАЗИДАН ЈОШ ПРЕ ТРИ МЕСЕЦА: Због бесправних радова у Гламочкој 15 на Звездари и даље трпе житељи

Фото Приватна архива

Иако су због поменутог градилишта и његови суседи остали без излаза на улицу, они су у међувремену, ослобођени, док је свештеник остао одсечен. Грађевинска инспекција затворила је у суботу радове, али његов пролаз неће скоро бити одблокиран.

Како прота Николић објашњава за "Новости", очајан је јер од летос не излаз на улицу.

- Не могу нигде да мрднем из своје куће. Боље да сам у затвору него у свом дому. Питам све надлежне, када ћете ме ослободити? Излазили су и инспекција и комунална милиција и обећавали да ће се то догодити у понедељак, али ништа од тога - каже прота.

Пензионисани свештеник Ратко Николић, Фото Новости

Како је пре два дана саопштено из Секретаријата за инспекцијске послове, изласком на терен утврђено је да инвеститор поседује решење којим се одобравају радови на реконструкцији објекта на плацу, али не и потврду о пријави радова. Представник фирме "Моторино" позива се данас да се јави у просторије Градске управе како би дао изјаву по предмету бесправна градња.

Крајем августа, после информације да је инвеститор откупио плац који је био до тада службени пролаз, односно привремени пут, почео је да зида на тој парцели и зазидао ограду породице Самарџић. У међувремену се проширио и на ограду свештеника Николића.

Фото Приватна архива

Тим поводом реаговао је и градоначелник Зоран Радојичић, који је тада рекао:

- Најважнија чињеница је неусклађеност планског акта и фактичког стања, јер та улица постоји и куће у тој улици имају своје бројеве. Ту чињеницу општински орган је морао да има у виду када је инвеститору издавао дозволу за подизање ограде. Ово је драстичан пример неусклађености планског акта са фактичким стањем. Без обзира на то, општински орган је морао да изађе на терен пре издавања дозволе.

Иако је после изласка на терен инспекције и надлежних из општине, власник парцеле порушио део ограде испред броја 15 на коме станују Самарџићи, станари осталих кућа у низу и даље су зазидани.

ПРОДАТО ЗА ТРИ МИЛИОНА

КАКО се наводи у решењу из 2016, године, у које смо имали увид, отуђује се из јавне својине Град Београда, непоредном погодбом у корист предузећа "Моторино д.о.о." из Београда грађевинско земљиште на делу катастарске парцеле 13540/1. Фирма се тада обавезало да за ту парцелу исплати око три милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)