ОД ПРАЗНЕ СОБЕ - САЛА: У државним обдаништима на општини Савски венац има слободних места за јаслени и вртићки узраст

Б. Борисаваљевић

01. 12. 2021. у 06:47

У ПОЈЕДИНИМ државним вртићима на Савском венцу има слободних места, вест је која би могла завршити у Риплијевој рубрици "Веровали или не".

ОД ПРАЗНЕ СОБЕ - САЛА: У државним обдаништима на општини Савски венац има слободних места за јаслени и вртићки узраст

Малишани су под будним оком васпитача у вртићу "Краљица Марија", Фото И. Маринковић

Иако је познато да на овој општини, углавном, живе старији суграђани, до ове године је било незамисливо да у неким обдаништима остану празне собе. Тако је, у септембру на "списку" било 1.748 деце, а годину дана раније - 2.100.

Према речима Душанке Јовичић, в.д. директора ПУ "Савски венац", вртићи "Краљица Марија" у Милоша Поцерца, "Јелена Анжујска" у Вишеградској улици и "Пчелица" на Сењаку изгубили су по две јаслене групе, а "Дуга" на Дедињу две вртићке групе.

- Објекти се налазе у три градске средине, тако да одговарају родитељима који долазе преко Моста на Ади, са Вождовца или Раковице - каже Јовичић. - Не знамо да ли је мање уписане деце због отварања више приватних вртића или што су изграђена нова обданишта на Чукарици и Вождовцу. Пошто имамо места, родитељима се не издају одбијенице са којима могу да упишу дете у приватна обданишта.

Јовичић наводи да се вртић "Пчелица" налази у мирном делу Сењака са лепим двориштем, тако да је идеалан простор за боравак деце на чистом ваздуху. Пошто је овим одбаништима, нажалост, остало празних соба, васпитачи су се потрудили да преуреде простор и угоде деци која бораве у обданишту.

- У "Краљици Марији" у јаслама васпитачи су направили малу фискултурну салу, где прате развој деце од тренутка кад проходају до поласка у школу - прича наша саговорница. - Од друге собе су направили спаваону, док је у "Дуги" простор преуређен у играоницу. Чине све да би привукли децу да дођу.

Фото И. Маринковић

Директорка истиче да у обдаништима раде професионалци са вишедеценијским искуством. Због мање деце, васпитачима који раде на одређено време, посао виси о концу. На срећу, има колегиница које су на породиљском. Али, ако се ситуација не поправи до њиховог повртака, запослени на одређено ће остати без посла.

Родитељи могу током целе године конкурисати за упис деце у неки од ових вртића, преко е-управе.

Фото Новости

ГРУПЕ

У СКЛОПУ ПУ "Савски венац" налази је 11 вртића са 122 групе, од којих су 22 групе болничке за малишане који су на лечењу, четири развојне, 31 јаслена, а остале су вртићке.

Најтраженији вртић је "Света Петка", па родитељи чије дете није уписано у овај објекат, траже да им се изда потврда да нема места, како би могли да упишу дете у приватни вртић, Међутим, то је немогуће, јер има места у другим вртићима. После разговора, неки пристану да дете иде у друго обданиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)