ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ ВУЧИЋЕВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Лева обала Саве убудуће ће се звати Обала јасеновачких жртава

М.С. - С.В.

29. 11. 2021. у 11:19

ЛЕВА обала Саве у Београду убудуће ће се звати Обала јасеновачких жртава.

ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ ВУЧИЋЕВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Лева обала Саве убудуће ће се звати Обала јасеновачких жртава

Фото: Архива Новости

Ову иницијативу председника Србије Александра Вучића усвојили су одборници Скупштине града Београда на данашњој седници. Такође, они су прихватили и предлог да део Далматинске улице, на делу од Таковске до Џорџа Вашингтона понесе име Владете Јеротића (1924—2018) - знаметнитог српског неуропсихијатра, филозофа, књижевника и академика САНУ.

Одлучено је да се Сплитска улица на Вождовцу преименује у Улицу Јустинијана Првог, Госпићка у Улицу Ивана Стојановића, а Сушачка у Драгиње Гавриловић.

Улица Штросмајерова у Земуну убудуће ће се звати Улица кнеза Павла Карађорђевића, а Улица Петра Зрињског у истој општини понеће име принцезе Оливере.
Нова улица у насељу Београд на води, која води од зграде поште на Савском тргу до пешачке зоне код главне куле зваће се Улица вожда Ђорђа Стратимировића. Још једна улица на Савском венцу промениће име, београдски одборници су усвојили да се Улица Аугуста Цесареца промени у Цара Ираклија.

Улица Матије Гупца у Раковици зваће се Улица Јелке Бојкић Макавејев. Део Подавалске у Раковици, од броја 60 до 110, зваће се Улица светог владике Николаја Жичког.

И две улице на Звездари имају нова имена. Београдски одборници изгласали су да се Улица бана Младена промени у Улицу Никше Градија, а Супилова се сада зове Улица Косаре Цветковић.

- Београд је био главни град различитих држава, што је допринело томе да се један део српске историје скрива, па тако имамо један број улица које немају никакве везе са Србијом нити су наш народ задужили на било који начин, али су те личности и топоними одговарали тадашњој идеологији - рекао је заменик градоначелника Горан Весић. -  Штросмајер неће више имати улицу у Земуну, јер он ни на који начин није задужио наш народ и нема потребе да га се сећамо. Он је рекао да су Срби највећа претња Хрватима. Уместо њега, та улица зваће се Улица кнеза Павла Карађорђевића. Он је управљао нашом земљом у једном тешком периоду, после убиства његовог брата Александра. Ако ништа друго, заслужио је улицу због слика и уметничких дела које је оставио Народном музеју. Неправедно смо заборавили и принцезу Оливеру, ћерку Лазара Хребељановића која је Бајазиту послата као жртва да би се спасла Србија. Она такође данас добија улицу у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)