РАДИОФАР ПОСТАЈЕ МОДЕРНО НАСЕЉЕ: Планом детаљне регулације средиће се део Сурчина близу аеродрома

Ш. Маровић

27. 11. 2021. у 11:27

РАДИОФАР, насеље у оквиру општине Сурчин надомак аеродрома "Никола Тесла", које је име добило по уређају за навођење авиона, налази се на радару урбаниста.

РАДИОФАР ПОСТАЈЕ МОДЕРНО НАСЕЉЕ: Планом детаљне регулације средиће се део Сурчина близу аеродрома

Фото Ж. Кнежевић

План детаљне регулације за ову све привлачнију локацију тренутно је на јавном увиду, а он предвиђа праву трансформацију овог дела престонице.

Према плану који је израдио Урбанистички завод, а по налогу Градске дирекције за изградњу, Радиофар би у будућности могао да добије основну школу и дом здравља, чак четири вртића, социјалну установу, дом културе, а могућ је и модеран спортски комплекс.

Иако тренутно у насељу живи око 700 становника, предвиђено је да се у наредним годинама број људи повећа на чак 12.500, за које ће бити изграђено 4.180 станова.

Амбициозан пројекат урбанизације насеља планира и санацију неплански формираних блокова у постојећој зони са 115 станова, док је градња мешовитих центара предвиђена уз улице Светог Саве, Федерика Фелинија, Немањину и Василија Острошког.

- Планом детаљне регулације, житељи насеља Радиофар, које је раније било "викенд насеље", настало пре три деценије, моћи ће да легализују своје објекте, али и брзо добију дозволе за изградњу нових - истиче за "Новости" председник општине Стеван Шуша.

- Такође, изградња фабрике вакцина, која се налази прекопута овог насеља, омогућиће становницима да се прикључе на водоводну мрежу. Близина аеродрома и ауто-пута гарантује да ће се овај део Сурчина у наредној деценији потпуно уредити, а цене квадрата земљишта сигурно скочити.

У овом делу престионице живеће око 12.500 љиди, Фото Ж. Кнежевић

Укупне површине јавне намене биће 35.456 метара, са пијачним тргом за око 350 тезги. ПДР Радиофара предвидео је и градњу секундарних саобраћајница, терминуса јавног градског превоза, као и једносмерних и двосмерних бициклистичких стаза. Такође, с обзиром да насеље нема градске инсталације за водовод и канализацију, као ни гасоводну мрежу, у плану је градња секундарне водоводне мреже која ће бити прикључена на планирани водовод.

ЧЕТИРИ ВРТИЋА И ОСМОЛЕТКА

ЗА 920 малишана планирана је градња четири вртића, док је за 1.246 деце школског узраста у плану изградња једне осмолетке. Спортски комплекс планиран је на површини од око 8.391 метар квадратни, где би се налазила спортска сала, терени за кошарку, одбојку, мали фудбал, рукомет и тенис, као и балони.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)