ШКОЛОВАЊЕ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦУ: Отворена изложба у Музеју железнице

Б.Б.

01. 11. 2021. у 15:40

У МУЗЕЈУ железнице је отворена изложба -"Железничко школство кроз време", коју су "Железнице Србије" припремиле за овогодишњу манифестацију "Дани европске баштине".

ШКОЛОВАЊЕ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦУ: Отворена изложба у Музеју железнице

Музеј железница Србије

На поставци су приказане фотографије, предмети и архивска грађа из фонда Железничког музеја, који представљају историју школовања српских железничара. Прва железничка школа у Србији "Књажевска српска железничка и трговачка школа" отворена је у Београду пре 140 година, 1881. године. Ипак, како историјски подаци говоре, школовање српских железничара сеже још дубље у прошлост, у давну 1871. годину када су петорици ученика Техничког одељења Велике школе додељене стипендије за школовање у иностранству - за студије инжењерства за железнице.

Данас, образовање железничара иде у корак са најновијим сазнањима у области технике, а од наредне године планирано је увођење дуалног образовања, односно учење кроз рад. Изложба је отворена до 30. новембра, а радно време музеја у Немањиној улици је од 8 до 16 часова. Улаз је слободан, уз обавезно поштовање свих епидемиолошких мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)