РАЊИВЕ ГРУПЕ ТРЕБА ДА ОСТАНУ У СВОЈИМ ДОМОВИМА: Ђурђевић - Решавање проблема са загађењем дуг процес

Танјуг

29. 10. 2021. у 10:59

КОНЦЕНТРАЦИЈЕ загађујућих материја и даље су веома високе и сви који немају преке потребе не би требало да излазе из куће, посебно рањиве групе људи, изјавио је данас климатолог Владимир Ђурђевић и нагласио да је решавање проблема са загађењем дуг процес.

РАЊИВЕ ГРУПЕ ТРЕБА ДА ОСТАНУ У СВОЈИМ ДОМОВИМА: Ђурђевић - Решавање проблема са загађењем дуг процес

Препорука суграђанима осетљивијег здравља је да се на отвореном суздржавају физичке активности, Фото Д. Миловановић

Ђурђевић је казао да су неки градови и даље у црвеној зони и навео да су, осим Београда, ту Ваљево, Нови Пазар, Ужице, сви већи градови...

Гостујући на РТС-у, климатолог је рекао да су разлог за то старе технологије које немају могућност да зауставе загађиваче, котларнице које користе тешка горива као што су угаљ и мазут, индивидуална ложишта, као и да свој удео загађењу додају и саобраћај и пољопривреда.

Истакао је да је решавање квалитета ваздуха процес који траје више година и да о томе треба размишљати у доба године када је квалитет ваздуха добар.

 - Појединци веома мало могу да ураде по питању квалитета ваздуха, једино можемо да пратимо ситуацију - рекао је Ђурђевић.

Најважније је, каже, да се загађење заустави на свом извору, а не да размишљамо да ли ће бити температурне инверзије или не.

Истакао је да је боље фокусирати се на мањи број великих загађивача, јер је мањи број потенцијалних извора загађења, у односу на више стотина индивидуалних малих извора.

Ђурђевић каже да температурна инверзија као меторолошка појава постоји свуда у свету и да су ретки градови у којима је концентрација ПМ честица већа од 150.

 - Инверзија је феномен који онемогући да се загађење из приземног нивоа подигне на већу висину и помеша са чистим ваздухом, када имате инверзију загађење не може да се шири до километар, два висине и оно остаје у приземном слоју и ми га боље видимо - појаснио је Ђурђевић.

Додао је да је и кад нема инверзије количина загађујућих материја у ваздуху мање-више иста, само је распоређена у вишем слоју.

Навео је да када кошава јаче дуне у Београду ваздух постаје чистији, али и када падне киша јер она спере загађујуће честице, те да је то ситуација када је у граду добар ваздух.

 - Када су овако високе концентрације штетних материја у ваздуху и када се налазимо у црвеним и љубичастим зонама, треба да будемо што мање изложени том загађењу - поручује Ђурђевић.

Указао је да би, између осталог, требало мање да возимо аутомобиле, а да се уведу пречишћивачи ваздуха у школе и вртиће.

 - Али, то се сада мало коси због пандемије коронавируса, када се препоручује што чешће проветравање и избегавање гужви у јавном превозу - додао је Ђурђевић.

БОНУС ВИДЕО:

НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ У ЛОЗНИЦИ: Дошао у друштву Виоле Фон Крамон - народу се ово није допало

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)