ПРОФЕСОРА ЛЕКАРА НЕМА НА ЧАСОВИМА: Корона ремети одвијање наставе у медицинским школама

Б. Б.

27. 10. 2021. у 11:09

ЕПИДЕМИЈА ковида 19 задаје проблеме у организацији наставе у медицинским школама, јер је тешко наћи замену у случају када се професори стручних предмета заразе короном.

ПРОФЕСОРА ЛЕКАРА НЕМА НА ЧАСОВИМА: Корона ремети одвијање наставе у медицинским школама

Медицинска школа у Делиградској, Фото М. Анђела

Ове предмете предају лекари специјалисти, којих готово да и нема на евиденцији Националне службе за запошљавање. Иако период одсуствовања не траје дуго, дешава се да се болест искомпликује, па и лечење трајае дуже.

Према речима Предрага Јовановића, директора Медицинске школе "Београд", професори медицинских и клиничких предмета који су запослени у школи као предавачи не раде на клиникама. Због специфичности материје, у случају одсуствовања их не може заменити други колега, као што је случај са општим предметима.

- Веома је тешко на тржишту рада наћи специјалисте гинекологије, педијатрије, инфектологије, биохемије и остале - каже Јовановић.

- Иако је велика већина наших професора вакцинисана, дешава се да се заразе. Када су у питању блажи облици, некако се и снађемо. Међутим, понекад је потребно и болничко лечење, што може потрајати и дуже од месец дана. Тада ангажујемо спољне сараднике из КЦС или дипломце са Медицинског факултета.

И пре избијања глобалне пандемије, средње стручне школе из области електротехнике, машинства и информационих технологија су кубуриле са недостатком наставног кадра за стручне предмете. У последње време мањак предавача се појављује и када су у питању професори природних наука. Тако се, осим професора математике и информатике, који су већ дуго дефицитарни, јер имају по два-три пута веће плате у ИТ фирмама, евидентира и мањак предавача хемије, физике, биологије, енглеског и немачког језика. Сви они имају много боље услове, али и знатно већу зараду у институтима, при раду на пројектима или као преводиоци.

Надлежни су пре неколико година саопштили да математику, физику, информатику, немачки и енглески језик у неким школама предају нестручни наставници. Иако имају знање да држе наставу, правно и ускостручно гледано, немају формалне компетенције.

Могућност преквалификација

Иако постоји могућност "преквалификације" за предаваче, мало је оних који се одлучују на тај корак. Да би узели дневник у руке, потребно је да положе предмете који су неопходни за рад у школи - педагогију, психологију, педагошку психологију, методику и одржавање практичне наставе. Разлог за слабо интересовање је, вероватно, и финансијски моменат, јер кандидати сами плаћају дошколовање.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)