ГРАДОНАЧЕЛНИК КОГА ЈЕ ЧИТАВ БЕОГРАД ВОЛЕО: Документарац о животу непревазиђеног првог човека престонице Бранка Пешића у "Комбанк дворани"

М. СТАНОЈКОВИЋ

27. 10. 2021. у 08:51

ПРИЧА о највољенијем и најпоштованијем руководиоцу Града Београда Бранку Пешићу (1922-1986) испричана је у документарном филму "Градоначелник" који ће бити премијерно приказан сутра од 20 сати у "Комбанк дворани".

ГРАДОНАЧЕЛНИК  КОГА ЈЕ ЧИТАВ  БЕОГРАД ВОЛЕО: Документарац о животу непревазиђеног првог човека престонице Бранка Пешића у Комбанк дворани

Фото Архива

Тако ће Београђани, који нису били рођени у време његовог мандата, моћи да га упознају кроз приче његових сарадника и пријатеља. А, они који га памте, да се присете овог изузетног човека.

На челу престонице, Пешић, комшија свих Београђана, како су га називали, био је тачно девет година и 14 дана, од 1965. до 1974. године. Иза њега остала су многобројна препознатљива здања и непревазиђени пројекти попут моста Газела, Мостарске петље, Теразијског тунела, хотела "Југославија", хале "Пионир", "Београђанке", Музеја савремене уметности. У његово време отворени су базен "Олимп", хала "Пинки", а Ада Циганлија претворена је у уређено купалиште. Основани су БИТЕФ, ФЕСТ, а реализован је и његов наум о формирању Алеје заслужних грађана.

СПОМЕНИК

ДО краја године у пешачкој зони у Земуну биће откривен споменик Бранку Пешићу. Одлука о подизању обележја усвојена је на седници Скупштине града. После руковођења Градом, Бранко Пешић био је потпредседник Председништва Србије. Преминуо је у години кад је требало да иде у пензију.

Идеја за снимање филма "Градоначелник" потекла је од заменика градоначелника Горана Весића, режију потписује Вук Дапчевић, а сценарио Душка Јованић.

Газела, Фото Д. Миловановић

- Град Београд је финансирао снимање. Идеја је била да се сачува успомена. Документарац садржи досад невиђене архивске снимке и сведочења Пешићевих сарадника - истакао је Весић.

"Београђанка", Фото Танјуг

- Бранко Пешић је остао у сећањима Београђана јер се жестоко борио за унапређење Београда. Био је спреман да се бори за Београд и супротстави сваком ко је био против његовог развоја.

НЕК "НОВОСТИ" ЧЕКАЈУ ДОК ПРЕЗДРАВИМ

У ПОСЛЕДЊЕМ разговору за "Новости" у фебруару 1986. године, три дана пред одлазак у болницу, Бранку Пешићу наши новинари поставили су питања о привилегијама у друштву, о чему су писали серијал текстова. На то је Пешић одговорио:

- Радо бих да причам о томе, али сад заиста нисам у прилици, У понедељак идем на једну тешку операцију. Ако "Новостима" није хитно, нека разговор сачека док прездравим. То је провокативна, али добра тема. И да знате, ја ћу бити оперисан у Београду, а не у иностранству. Па не могу ја, који сам се толико залагао за овај град, да прекршим своје принципе.

Пешића су се пред камером сећали његов одани шеф кабинета Небојша Богуновић, секретарица Олга Стојиљковић, ратни другови и послератни саборци Василије Белобрковић, Бранко Радивојевић, Петар Столица, Милорад Козловачки, градитељ његових визионарских подухвата Јован Катанић, спаринг партнери за чувене бокс мечеве "звездаши", екипа из Сурдука где је највише волео да летује у војничком шатору и многи други.

Пешић током епидемије вариоле 1972. Фото архив "Новости" и "Борбе"

- То није само прича о великом градитељу и визионару, који је створио највеће симболе Београда, него и о вољеном грађанину престонице, у народу популарнијем чак и од Тита - каже за "Новости" Душка Јованић, сценаристкиња филма.

- Сва сведочења су толико аутентична да је невероватно како се ти људи, које смо месецима снимали, сећају сваке појединости из својих живописних сусрета са Бранком Пешићем. Да је тешко упоредити његово и ово садашње време, сагласна је сценаристкиња филма.

- Ипак, чини се да нам у овом добу страха недостаје неко такав. Непоновљиви градоначелник - Бранко Пешић.

* * * * * * * * * *

АНЕГДОТЕ ПРАТИЛЕ ПЕШИЋЕВ ДЕВЕТОГОДИШЊИ МАНДАТ, ПРЕПРИЧАВАЈУ СЕ И ДАНАС

ШАМПИОН У ПОЛУТЕШКОЈ ВЛАСТИ

ШАМПИОН у својој категорији, полутешкој власти. Овим речима описао је Брана Црнчевић давно свог пријатеља Бранка Пешића. Увек на услузи грађанима, које је умео да чак и колима да повезе на путу до посла. Љубитељ бокса, филма, Црвене звезде. Са људима се најмање сретао у свом кабинету, а сретао се свуда, на улици, стадиону, градилишту. У папучама би долазио до комшија и покушавао да реши проблем скупштине станара. Новинска архива сведочи да је виђен и како ватрогасцима, док гасе пожар, држи мердевине, а грађанима "гура аутобус".

- Изнад његове категорије била је само једна политичка категорија, тешка власт којој Пешић никад није тежио - говорио је Црнчевић.

- Сваки пријатељ с којим се сретао јасно је видео:

Пешић током епидемије вариоле 1972. Фото архив "Новости" и "Борбе"

Пешић мења власт и чинове, али ни власт, ни чинови не мењају њега.

Највољенији градоначелник свакодневно је примао на стотине писама суграђана који су од њега захтевали решење проблема. У једној од њих писало је:

- Поштовани председниче, кућна помоћница сам већ петнаест година и по туђим кућама изгубих здравље. Оболестила сам се у ноге и више не могу да стојим. Зато Вас лепо умољавам да ми доделите стан.

Занимљив податак да је током вечера са пословним сарадницима увек пио сок. Да не би било приметно, конобар би му, када би остали гости пили црвено вино, сипао сок од малине, а када су поручивали бело, њему је сипан сок од јабуке. Тако би он њих напио и успевао да извуче информације или новац за пројекте.

Многи памте да је Бранкова мајка Анка држала тезгу на Земунској пијаци, а градоначелника су могли да виде како синовљевски предано допрема мама Анкину робу на пијацу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)