НОВИ ИЗГЛЕД БЛОКА КОД ТРГА СЛАВИЈА: Конкурс за урбанистичко решење простора између Краља Милана и Немањине

С. Видачковић

26. 10. 2021. у 07:52

НА КОНКУРС за урбанистичко-архитектонско решење дела блока између улица Краља Милана, Светозара Марковића и Немањине и Краља Милутина, односно простора између Славије и парка Мањеж, стигло је 14 решења.

НОВИ ИЗГЛЕД БЛОКА  КОД ТРГА СЛАВИЈА:  Конкурс за урбанистичко решење простора између Краља Милана и Немањине

ПРОМЕНА Објекти на углу Краља Милана и Светозара Марковића, Фото Google maps

Како ће део прекопута "Хилтона" изгледати и да ли ће се нека од старих зграда рушити, знаће се када буде израђен План детаљне регулације (ПДР) по идеји победничког предлога који ће комисија изабрати ових дана.

Подручје које је предмет конкурсног решења обухвата регулације улица Краља Милана, Светозара Марковића, Краља Милутина и интерну саобраћајницу уз зграду Народне банке Србије, укупне површине од 0,7 хектара. Шири део обухвата парцелу од 1,9 хектара, све до Немањине улице. Планирано је да овде буде изграђен стамбено--пословни комплекс.

- Повод за расписивање конкурса је Одлука о изради ПДР и чињеница да је ово драгоцено подручје у централној зони града, данас у неадекватном режиму коришћења, запуштено и неусаглашено са афирмисаним потенцијалима непосредног окружења, како у смислу урбанитета, грађевинског фонда и амбијентално, тако и по питању искоришћености функционалних, просторних и инвестиционих ресурса - наводи се у документацији.

Фото Илустрација В. Н.

У Улици Светозара Марковића налазе се две старе зграде. На самом углу са Краља Милана су зграде Грађанске штедионице, једна из 19. века, друга из 1929. године. На крају улице је објекат у којем је култни ресторан "Мањеж". Постоји могућност да се, по усвајању победничког решења и израде ПДР, ове грађевине сруше. Према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића, још је рано говорити о коначном изгледу овог дела центра града.

- Жири још није донео коначну одлуку, има потпуно различитих погледа на тај део - каже, за "Новости", Стојчић.

- Нека решења предвиђају чување оних нижих објеката, нека предвиђају њихово уклањање.

Сва та решења имају своје предности, али мислим да није могуће сачувати те објекте, а да има смисла. Та будућа физичка структура је потпуно другачија од оног што је сада тамо. Те зграде јесу старе, али су веома ниске у односу на оно што се планира. Сачекаћемо одлуку жирија, па ћемо имати више информација.

Стојчић подвлачи да онај рад који комисија одабере не представља коначни изглед, већ само водиљу приликом израде ПДР.

Са друге стране, историчар уметности Марко Богдановић каже да га брине што се нигде у документацији изричито не налаже да ти стари објекти у Светозара Марковића морају остати сачувани.

- Проблем је што се наводи да се те зграде могу задржати у постојећем стању уз могућност реконструкције, рестаурације, ревитализације, као и доградње, али нигде не пише да је забрањено њихово рушење - објашњава Богдановић, за наш лист.

- Зграду Грађанске штедионице пројектовао је инжењер Стеван Тоболар, са приземљем и три спрата, а кафана "Мањеж" је исељена. Цео тај низ грађевина у Улици Светозара Марковића је драгоцен и не би требало да буде срушен, али очигледно ће постати мета грађевинских машина.

Према неким информацијама, почетак радова на овој локацији није могућ пре краја следеће године, с обзиром на то да тек предстоји израда новог ПДР. Једино је сигурно да ће зграда Народне банке остати на свом месту, без промена.

Објекат од девет спратова?

ПРЕМА незваничним информацијама, североисточни део блока између Краља Милана и интерне саобраћајнице код Народне банке планиран је за зграде високе до девет спратова, где би виши нивои били предвиђени за становање. Приземље би било намењено за продавнице, ресторане, пословне канцеларије, занатске услуге, вртић до 30 деце, сале за рекреацију, гараже...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)