ЗЕМЉА У ОБРЕНОВЦУ ПЛОДНА И ЗА КИВИ: У дворишту Станка Делића из насеља Гај деценијама рађа егзотична воћка

С. В.

25. 10. 2021. у 10:47

ДВОРИШТЕ Обреновчанина Станка Делића у насељу Гај већ двадесетак година красе стабла кивија, која сваке сезоне богато рађају. Стабла ове медитеранске биљке донео је још деведесетих, са црногорског приморја. Младе воћке из Будве и Бара обреновачко тло су "препознале" као добро, па је једне године било чак 450 килограма плода.

ЗЕМЉА У ОБРЕНОВЦУ ПЛОДНА И ЗА КИВИ: У дворишту Станка Делића из насеља Гај деценијама рађа егзотична воћка

Станко Делић / Фото Принтскрин ТВ МАГ

Уз љубав и негу коју даје кивију, Станко Делић разбио је предрасуде да ово воће успева само у јужним крајевима.

- Од тада до данас, киви опстаје, рађа сваке године. Није као неке друге континенталне биљке да једне године има рода, а друге не. Некада је ту било и до 450 килограма кивија, првих десетак година. Сада је сваки пут мање, што постижем радикалнијим орезивањем. Просек је око 200 килограма, и то обично поделимо пријатељима - прича Станко Делић.

Он каже да узгајање није компликовано, довољно је да се залива током најврелијих месеци, те да се лети и зими ореже. Из стручне литературе је учио о кивију, али мисли да најбоље резултате даје посвећеност.

- Слично је као са виновом лозом. Ако киви орежете мало више, биће мање родних пупољака, али ће плод бити крупнији. А ако оставите више пупољака, воћке ће бити ситније. "Другујем" са кивијем у свом дворишту, када је баш сушни период, дам више воде него обично. Најважније од свега је да нема хемијског третирања.

Обреновчанин каже да је киви веома захвална биљка, јер на њега не иду никакве бубе, инсекти, нити болести, па му не треба да се штити неким вештачким смесама.

БЕРБА ПРЕ ПРВОГ МРАЗА

КИВИ води порекло из Кине, где расте у долини река. Због минералних материја, гвожђа, протеина и угљених хидрата називају га "плод здравља". Први цветови се појављују у мају, а бере се у септембру, односно пре првог мраза. Касније може да дозрева у подруму, а ако се држи на хладном, може да се једе све до маја.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)