НОВА ВОЗИЛА НА УЛИЦАМА У ФЕБРУАРУ: Потписан уговор за куповину 100 аутобуса

С. Б. М.

22. 10. 2021. у 13:55

БЕОГРАД је јуче купио 100 нископодних зглобних аутобуса БМЦ с погоном на компримовани природни гас за потребе ГСП "Београд".

НОВА ВОЗИЛА  НА УЛИЦАМА  У ФЕБРУАРУ: Потписан уговор за куповину 100 аутобуса

Фото П. Митић

Првих 50 возила на улицама ће бити крајем фебруара. Уговор вредан 34,2 милиона евра је у име овог предузећа потписао Радиша Момчиловић, директор ГСП "Београд" са представницима "М. П. Н. промет", S-Leasing d.o.o, Unicredit Leasing Srbija d.o.o., чија понуда је прихваћена на тендеру.

Склапању уговора присуствовали су и заменик градоначелника Горан Весић и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.

- Пре две године купили смо 244 аутобуса у једној години. Када томе додамо стотину нових зглобних аутобуса, то чини збир од 344 нова возила, што се није десило у историји нашег превозника. Куповином аутобуса на природни гас почињемо да спроводимо нову стратегију, да до 2030. године на улици немамо ниједно дизел-возило у јавном превозу. У наредних пет година купићемо још 500 аутобуса на природни гас и потпуно обновити наш возни парк - истакао је Весић.

Представници Града, ГСП и партнера, Фото Новости

Навео је да ће се, у тренутку када на улици буде свих 100 аутобуса, стећи услов да добију од Уникредит банке поврат од десет одсто. То значи да ће ГСП добити назад око три милиона евра, што ће искористити за куповину других аутобуса.

- Завршићемо у међувремену јавно-приватно партнерство за станице на гас које ће бити инсталиране у нашим погонима, што је предуслов да убудуће имамо само аутобусе на гас - указао је Весић.

Тролејбуси и трамваји

ГРАД је донео одлуку да у наредних месец и по дана распише тендер за куповину 80 нових тролејбуса, који ће бити испоручивани у траншама од по 20 годишње. Тражиће тролејбусе са аутономијом, који ће моћи да иду десетак километара без жице и пантографа. То ће омогућити проширење тролејбуских линија. У плану је и куповина 120 нових трамваја, која ће се реализовати у наредних пет година.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)