БИСЕРИ ПРИРОДЕ У ЦЕНТРУ И НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ ДУНАВА: Министарство за заштиту животне средине разматра студију о заштити спрудова

Аница Клисурић

22. 10. 2021. у 13:10

МИОЦЕНСКИ спруд "Ташмајдан" и Форланд (земљиште између насипа и реке) леве обале Дунава ускоро би могли да добију статус заштићеног подручја.

БИСЕРИ ПРИРОДЕ У ЦЕНТРУ И НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ ДУНАВА: Министарство за заштиту животне средине разматра студију о заштити спрудова

Фото Град Београд

Нацрти одлука којима су дефинисани разлози који нови статус дају баш овим подручјима на територији Града Београда, тренутно се налазе у Министарству за заштиту животне средине.

У престоници се под заштитом налази више од 40 подручја, а у Секретаријату за заштиту животне средине очекују да ће се на ову листу ускоро уписати спруд и форланд.

Фото Град Београд

Фото Град Београд

Миоценски спруд у близини Ташмајданског парка привлачи пажњу свих који прошетају Абердаревом улицом или седе на трибинама "Таша". "Стена" која се надвија над стадионом и чува га, представља јединствени геолошки пример настао као спруд од црвених колонијалних алги, корала фораминифера и колонијалних животиња. Јединствени београдски спруд има научни и културно-историјски значај, а све ово су били разлози да Завод за заштиту природе Србије изради студију за заштиту овог подручја.

- Миоценски спруд "Ташмајдан" представља значајан део урбаног ткива - наводе из Секретаријата за заштиту животне средине.

- Кречњаци Ташмајдана садрже фосилну фауну, која је била предмет изучавања великог броја геолога, и ту се огледа његова научна и геолошка вредност. Скупштина општине Палилула 1968. године донела је Решење о стављању овог локалитета под заштиту. Нови акт би у потпуности омогућио очување овог ретког природног добра.

У нашем граду "крије" се још један природни бисер. Територију од 1.885 хектара, која је једно од највећих плавних подручја у централној Србији, заузима и форланд леве обале Дунава. Ту се скривају ритови, аде, плавне шуме, многобројна станишта биљака и животиња. Ово је простор у коме станује орао белорепан, птице мочварице, рибе, али представља и репродуктивни центар водоземаца и гмизаваца.

Фото Град Београд

- Ово би било друго подручје по величини у Београду, које би се нашло под заштитом - наводе у Секретаријату.

Илустрација В. Н.

- Одлуком о проглашењу дефинишу се активности које се забрањују, као и оне које се могу ограничено спроводити на заштићеном подручју у складу са предвиђеним режимима заштите.

Илустрација В. Н.

За управљача форландом предложено је ЈП "Србијашуме". Они би били у обавези да израде план управљања у наредних десет година, али и да на годишњем нивоу израђује програм управљања. Ово су правила за скоро сва заштићена подручја. Предвиђено је да се оформи и чуварска служба, која би бринула о овој територији.

Фото Град Београд

Како наводе из Секретаријата за заштиту животне средине, ако се погледа кроз досадашњу праксу, стављање одређеног подручја под заштиту доноси многе предности. Одређују се границе и управљач, формирају се чуварске службе које додатно брину о изузетним градским целинама. Обезбеђују се средства из буџета Града за реализацију неопходних годишњих програма, унапређује се, промовише и развија. О свим овим важним градским тачкама додатно брине и Завод за заштиту природе Србије, који даје мишљење о свим радовима у заштићеном подручју.

Фото Град Београд

Лесни профили у Батајници

ЈЕДИНСТВЕНЕ геолошке карактеристике и значај красе и два лесна профила у Батајници и Земуну. Лесни профил Капела у Батајници стављен је под заштиту 2014. године, годину дана пре њега у Земуну такође је заштићен лесни профил.

Фото Град Београд

Под заштитом 40 споменика природе

СКУПШТИНА града Београда је у периоду од 1993. до 2021. године донела посебна решења о проглашењу заштићених природних добара и подручја на територији престонице.

У том периоду препознато је и стављено под заштиту 40 споменика природе, три предела изузетних одлика и два станишта. Израду студије, организовање процеса јавног увида и избор управљача обављају заједничким снагама Секретаријат за заштиту животне средине и Завод за заштиту природе Србије.

Међу споменицима природе на подручју града су Велико ратно острво, Топчидерски, Академски и Пионирски парк, Звездарска шума, Миљаковачка шума, Ботаничка башта Јевремовац, Бојчинска шума...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)